Nieuws
BNNVARA

Tv-kok Jeroen Meus: 'Zoals je iemand kunt schilderen, kun je ook iemand koken'

foto: Spijkers met Koppenfoto: Spijkers met Koppen
  1. Nieuwschevron right
  2. Tv-kok Jeroen Meus: 'Zoals je iemand kunt schilderen, kun je ook iemand koken'

Wat eten we vanavond? Dat is de vraag waar chef Jeroen Meus al bijna twaalf jaar lang een antwoord op geeft in zijn succesvolle programma 'Dagelijkse Kost'. Zijn oeuvre als chef werd gisteren bekroond met de prestigieuze Johannes van Damprijs. In Spijkers Met Koppen vertelt hij wat hij allemaal bereikt heeft.

Met de Johannes van Damprijs op zak mag Jeroen zich in een rijtje van grote namen voegen, onder andere John Halvemaan, Alain Passard, en Yotam Ottolenghi gingen hem al voor. "Ik dacht dat het een vergissing was", vertelt Jeroen over het moment dat hij te horen kreeg dat zijn oeuvre op 43-jarige leeftijd al werd bekroond.

Wat zijn stijl onderscheidt van anderen is de toegankelijkheid. Hij verafschuwt het 'snobisme' in de gastronomie. Voor Jeroen geen poespas, geen kaviaar. Gewoon, lekker eten: stamppot met worst. Dat is ook ons erfgoed dat hij eer aan wil doen. "Wij zijn dat. En jullie zeker", lacht de Vlaming.

Bordeelbezoeken

Naast zijn programma ‘Dagelijkse Kost’ maakte Jeroen ook verschillende documentaires, waarin hij verschillende keukens bezocht. In zijn serie 'Goed Volk' ging hij langs bij cowboys in Amerika, Joodse gemeenschappen in Antwerpen en sumoworstelaars in Japan.

Jeroen gebruikt “koken als alibi om bij mensen te geraken”. Zo verbleef hij ooit drie weken lang in een bordeel in Nevada, waar hij driemaal daags kookte voor de dames van dienst. Geïnspireerd door het businessmodel van de prostituee wilde hij door ze iets te geven, mooie verhalen terugkrijgen.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie