Nieuws

Vijf dingen die je niet wist over Supersonic van Oasis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf dingen die je niet wist over Supersonic van Oasis

Op 11 april 1994 komt de eerste single van Oasis uit, Supersonic. Het nummer is het begin van een wilde carrière voor de Gallagher-broers.

Liam en Noel Gallagher brengen als Oasis in 1994 hun eerste album Definitely Maybe uit. De plaat wordt een gigantisch succes en betekent de internationale doorbraak van de band. Oasis groeit uit tot de britpop-sensatie van de jaren negentig. De eerste single Supersonic draagt bij aan het enthousiasme over de band uit het Engelse Manchester. Maar kende jij deze vijf feitjes achter de track al?

1. Noel heeft het nummer in tien minuten geschreven

Noel Gallagher schrijft de track naar aanleiding van een discussie in de band. Het album Definitely Maybe wordt opgenomen, maar de mannen weten niet welk nummer ze als single willen uitbrengen. Sommige bandleden en de producer spreken hun voorkeur uit voor de track Bring It On Down, maar de jongens worden het niet met elkaar eens. Noel is er klaar mee en zondert zich af in een andere ruimte. Tien minuten later komt hij weer naar buiten en zegt hij: "Stop de sessie. Ik heb een nieuwe tekst geschreven." Een paar uur later is ook de muziek klaar en is Supersonic geboren.

2. 'Supersonic? Ik weet niet wat dat betekent'

Een hit met een titel waarvan niemand weet wat er nou eigenlijk mee wordt bedoeld, dat overkomt alleen de allergrootsten. Oasis mag zich dankzij Supersonic bij dat rijtje voegen, als we Liam Gallagher mogen geloven. "Supersonic? Ik weet niet wat dat betekent", zegt hij in een interview met NME Magazine. "Ik kan alles zingen en het betekent iets door de manier waarop ik het zing. Ik zing met passie en dat betekent iets. Wanneer ik naar de tekst kijk denk ik niet 'waar gaat dit over?'. Ik heb het ook niet gevraagd."

3. Referenties naar The Beatles

Toch bevat het nummer wel degelijk referenties naar concrete dingen. En dan vooral naar The Beatles. De bandleden zijn echte Beatlemaniacs. De verwijzingen zijn zowel visueel als tekstueel terug te vinden. In het nummer zingen ze: 'You can sail with me in my Yellow Submarine', een directe verwijzing naar de film en het gelijknamige liedje Yellow Submarine van de band uit Liverpool. In de videoclip staat Oasis te spelen op een dak. Dit beeld is vergelijkbaar met het bekende rooftop concert van The Beatles in 1969. Groot verschil: Voor The Beatles is dit beroemde optreden het einde, terwijl het voor Oasis pas het begin is van een rijke carrière.

Check de videoclip hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Noel krijgt inspiratie van een winderige rottweiler

Ondanks dat Noel zijn teksten zelf niet altijd kan plaatsen moet hij in de loop van de jaren toch gedeeltes uitleggen. Na ophef en geruchten dat Supersonic over kinderprostitutie gaat, legt hij uit dat dat absoluut niet zo is. De tekst waar men uit haalt dat het over kinderprostitutie gaat is: 'I know a girl called Elsa / She’s into Alka-Seltzer / She done it with a doctor on a helicopter'. De identiteit van Elsa moet op een gegeven moment onthuld worden om dit gerucht te kunnen ontkrachten. Noel laat dan ook weten dat Elsa de rottweiler van geluidstechnicus Dave Scott is. De hond heeft last van winderigheid en dat verklaart waarom zij Alka-Seltzer nodig heeft.

5. Supersonic is tv-debuut

Na het uitbrengen van de single is de volgende stap voor Oasis het eerste live tv-optreden. Het tv-debuut maakt de band in The Word op het Engelse Channel 4. Voor de jonge bandleden is het optreden duidelijk een grote stap. Gitarist Paul 'Bonehead' Arthurs vertelt later dat de band heel zenuwachtig was, omdat er zo enorm veel mis kon gaan. "Er waren veel zenuwen, vooral van mijn kant. We playbackten niet, we speelden echt", aldus Bonehead. De gitarist speelt tijdens het optreden niet in zijn eigen jasje, maar in dat van Noel. "Ik kan me herinneren dat ik niet wist wat ik aan moest. Noel had een mooi groen jasje, wat ik geleend heb. Toen we binnenkwamen, speelde ik het openingsakkoord van Supersonic en toen was het goed." Tijdens het optreden wordt Oasis op het podium bijgestaan door dansers en danseressen. Zo gelikt hebben we de Rock 'n Roll-band naderhand niet vaak meer zien verschijnen.

Check hier het tv debuut van Oasis met hun eerste single Supersonic.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 90's

NPO Radio 2 staat van 7 t/m 11 november volledig in het teken van de jaren '90. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 90's voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie