NPO Radio 2 Top 2000

Hoe een misverstand leidde tot de tijdloze hit Don’t look Back In Anger

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe een misverstand leidde tot de tijdloze hit Don’t look Back In Anger

Dat het ook voordat de gebroeders Gallagher in 2009 uit elkaar gaan, rommelt binnen Oasis, is geen geheim. Maar dat weerhoudt het duo er niet van een aantal 90’s klassiekers af te leven, waaronder Don’t Look Back In Anger.

Tussen de optredens van hun debuuttournee door pakt Noel zijn akoestische gitaar en begint wat te tokkelen. Op een gegeven moment raakt hij in de juiste flow en speelt hij de eerste akkoorden van het nummer dat later Don’t Look Back In Anger zou worden.

Bedankt, broertje!

Halverwege de jaren 90 is Noel in topvorm en weet veel nummers te schrijven voor Oasis. "De nummers die voor altijd herinnerd worden en die ik heb geschreven, lijken gewoon uit de lucht te vallen", vertelt Noel. Maar voor Don’t Look Back In Anger heeft hij toch wat hulp nodig.

Terwijl Noel Gallagher tijdens een soundcheck opnieuw zijn gitaar oppakt om het nummer verder af te maken, ontstaan de eerste songteksten.

Wanneer Liam Gallagher luistert naar het gezang van Noel, vraagt hij zich af wat hij aan het zingen is. In een interview in Lock The Box zegt Noel "Ik zing eigenlijk niet, ik verzin maar wat." Dit is het moment waarop de broers samenkomen en het nummer afmaken. Liam denkt te horen: "So Sally can wait." Noel: "Dat was geniaal en ik begon het te zingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie is Sally?

Dankzij Liam vormt zijn oudere broer het personage Sally in zijn hoofd. Is Sally echt of slechts een product van Gallaghers verbeelding? Daar wordt veel over gespeculeerd. Sommige fans geloven dat het nummer Sally Cinnamon van The Stone Roses Gallagher inspireert voor zijn personage. Het verlossende woord komt van Noel zelf in een interview met BBC. "Ik heb geen flauw idee wie Sally is, niemand weet dat", geeft de Brit eerlijk toe. "Het is ook niet belangrijk wie Sally is. Het nummer gaat over een vrouw die terugkijkt op haar leven, zonder spijt."

Don’t Look Back In Anger is onmiskenbaar een van Noels mooiste momenten in Oasis en ook een van de eerste keren dat hij laat zien dat hij kan zingen. Hierdoor verandert ook de dynamiek tussen de Gallaghers; de strijd om de schijnwerpers barst nu pas écht los.

Een nieuwe betekenis

Don’t Look Back In Anger begint als een nummer over geen spijt hebben, maar eindigt als strijdlied tegen terrorisme. "De impact van het nummer is zowel verrassend als nederig", zegt Noel tegen NME. "Ik had geen idee toen ik het schreef dat het zo'n belangrijk nummer zou worden voor zoveel mensen."

Ariana Grande

Na de tragische aanslag op de Manchester Arena in 2017 bij een concert van Ariana Grande, in de geboortestad van Oasis, gebeurt er iets bijzonders. Een menigte verzamelt zich spontaan in het stadscentrum voor een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het is op dat moment dat een vrouw in de menigte het nummer begint te zingen, en al snel zingen tientallen mensen met haar mee.

Het is een moment van kracht en verbondenheid waarop de menigte uitbarst in Don’t Look Back In Anger. Het wordt wereldwijd gedeeld en maakt van de plaat een symbool van veerkracht.

Een week na de aanslag wordt het nummer ook gezongen tijdens het One Love Manchester Benefietconcert door Ariana Grande en Coldplay.

Hieronder zie je het hartverwarmende moment.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oasis in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Oasis vier keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is Don't Look Back In Anger op plek 141.

Ster advertentie
Ster advertentie