Nieuws

Spice Girls scoort met girlpower-nummer Wannabe

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spice Girls scoort met girlpower-nummer Wannabe

Wannabe is de eerste single van het debuutalbum Spice van Spice Girls, uit 1996. Het nummer is een groot succes en zorgt voor de wereldwijde doorbraak van de girlband.

De meidengroep komt in 1993 samen naar aanleiding van een advertentie in het Britse magazine The Stage. De groep bestaande uit Melanie B, Melanie C, Geri, Emma en Victoria noemen zichzelf Touch. Het succes valt tegen en het beloofde platencontract blijft uit. Wanneer de meiden besluiten zelf de touwtjes in handen te nemen, slepen ze een platencontract binnen.

In 1996 verandert de meidengroep hun naam in Spice Girls. Door de naamsverandering neemt hun populariteit toe. Dit mede door de bijnamen van de meiden die een Brits muziektijdschrift voor ze verzint: Scary, Sporty, Ginger, Baby en Posh Spice.

Geschreven in tien dagen

De leden van Spice Girls schreven Wannabe samen met songwriters Richard Stannard en Matt Rowe. Stannard heeft onder andere meegeschreven aan If Ya Gettin' Down van Five en In Your Eyes van Kylie Minogue.

Het nummer werd in tien dagen geschreven. "We schreven Wannabe vrij snel, maar het duurde een eeuwigheid om het goed te laten klinken", vertelt Stannard aan Pink News. "Ik herinner me dat ik wakker werd op de studiovloer met een post-it van Matt waarop stond: 'Druk op play.' We hadden het eindelijk. Dus het was geluk en hard werken."

Over de bijdrage Spice Girls vertelt hij: "We zaten met z'n zevenen op de grond in een kleine kamer. Matt Rowe en ik voegden de achtergrondtrack toe en begonnen met ritmes. Iedereen had zijn rol, Geri concentreerde zich altijd op het thema en alle anderen hielden zich bezig met melodieën en teksten."

Wannabe

Wanneer Spice Girls het nummer Wannabe als eerste single uitbrengt, is het meteen een enorme hit. In het girlpower-nummer benoemen de meiden waar een eventuele partner aan moet voldoen. Zo zingen ze over de waarde van vriendschap, en zijn ze op zoek naar iemand die hun tijd niet verspilt.

Quote

"If you wanna be my lover, you gotta get with my friends / Make it last forever, friendship never ends / If you wanna be my lover, you have got to give / Taking is too easy, but that's the way it is"

Wannabe - Spice Girls

Over de "Zig a zig ahh"-regel wordt nog altijd gespeculeerd. Veel luisteraars vermoeden dat het een seksuele betekenis heeft, maar Stannard beweert dat het een onschuldige zin is die tijdens het schrijven is ontstaan. Echter gaan er ook geruchten dat de line is geschreven door Spice Girl Mel B. Ze zou de tekst hebben bedacht naar aanleiding van een man in de studio die poepte en rookte in de gemeenschappelijke badkamer, wat een behoorlijke stank veroorzaakte. Ze noemde hem 'shit and sigar', wat later zou zijn veranderd in "Zig a zig ahh." Dus of de tekst nou seksueel, onschuldig of een beetje vies is blijft onbekend.

Tijdens de opnames gebeurde er wel meer bijzondere dingen op de wc, zo schreef Mel B de raptekst van het nummer op het toilet. In een luttele acht minuten.

Quote

"So, here's a story from A to Z You wanna get with me, you gotta listen carefully / We got Em in the place who likes it in your face / You got G like MC who likes it on a Easy V doesn't come for free, she's a real lady / And as for me, ah you'll see"

Wannabe - Spice Girls

Spice Girls zetten de boel op stelten

De videoclip die bij de single gemaakt werd, viel op doordat het in één take opgenomen lijkt te zijn. De Spice Girls zijn te zien in het St. Pancras Renaissance Hotel in Londen, waar ze de boel op stelten zetten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 90's

NPO Radio 2 staat van 7 t/m 11 november volledig in het teken van de jaren ’90. Tussen 09.00 en 20.00 uur hoor je vijf dagen lang de mooiste nummers uit de 90’s voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie