Muzieknieuws

ABBA-gitarist Lasse Wellander (70) overleden

foto: Albumhoes
  1. Nieuwschevron right
  2. ABBA-gitarist Lasse Wellander (70) overleden

Gitarist Lasse Wellander, die op alle albums van ABBA te horen is, is op 70-jarige leeftijd overleden. De leden van ABBA hebben een ode aan de muzikant geplaatst op hun socialmediakanalen.

Wellander behoorde vanaf de jaren 70 tot de vaste begeleiders van Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid. De Zweedse gitarist toerde de wereld rond met de Zweedse hitformatie en is op alle platen van ABBA, ook op comeback-album Voyage uit 2021, te horen. Nadat de band in 1982 uiteenviel, werkte Wellander ook mee aan de soundtracks van beide Mamma Mia-films.

De gitarist overleed op vrijdag 7 april aan de gevolgen van kanker. De leden van ABBA hebben via social media een ode gebracht aan Wellander. "Lasse was een dierbare vriend, een leuke vent en een geweldige gitarist", staat er te lezen in het statement. "Zowel zijn creatieve input in de studio als zijn solide rockgitaar op het podium was immens. We rouwen om zijn tragische en vroegtijdige dood en herinneren de aardige woorden, het gevoel voor humor, het lachende gezicht en de muzikale klasse van de man die zo'n integrale rol in de geschiedenis van ABBA heeft gespeeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naast zijn werk met ABBA (en verschillende soloprojecten van de leden), was Wellander een van de meest gevraagde sessiemuzikanten van Zweden. Daarnaast bracht hij zeven soloalbums uit. Wellander bleef tot laat in zijn leven actief: in 2022 verschenen er nog drie singles van de gitarist, waaronder een nieuwe versie van kerstklassieker O Come, All Ye Faithful.

ABBA in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is ABBA maar liefst 26 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Dancing Queen op plek 44.

Ster advertentie
Ster advertentie