Muzieknieuws

Procol Harum-songwriter Keith Reid (76) overleden

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Procol Harum-songwriter Keith Reid (76) overleden

Songwriter Keith Reid, die vrijwel alle songteksten van Procol Harum schreef, is op 76-jarige leeftijd overleden. De Brit schreef onder andere A Whiter Shade of Pale.

Reid overleed op 23 maart aan de gevolgen van kanker. Het nieuws werd woensdag via een post op de website van Procol Harum bekendgemaakt. "Keith was de mede-oprichter en tekstschrijver voor de band Procol Harum, en schreef de tekst voor hun grootste hit A Whiter Shade of Pale, dat een van de meest enigmatische teksten aller tijden heeft", staat in het bericht. "Hij zei altijd dat hij aan het eind van zijn leven uit zou leggen wat het allemaal betekende, maar helaas heeft hij daarvoor nooit de kans gekregen."

A Whiter Shade of Pale

De Britse songwriter werd in 1946 geboren en groeide op in Londen. Reid besloot op jonge leeftijd te stoppen met school en zich te richten op een muzikale carrière. In 1966 ontmoette hij Gary Brooker, de zanger met wie hij Procol Harum oprichtte. Een jaar later verscheen A Whiter Shade of Pale, de debuutsingle waarmee de band meteen het grootste succes uit hun carrière te pakken had.

A Whiter Shade of Pale kwam in 2021 weer vol in de aandacht vanwege het overlijden van Peter R. de Vries. De single van Procol Harum was het lievelingsnummer van de misdaadjournalist, en werd als eerbetoon tegelijkertijd door meerdere radiozenders gedraaid. Ook in de NPO Radio 2 Top 2000 werd De Vries geëerd: A Whiter Shade of Pale stond op een historisch hoge derde plek in de lijst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duistere invloeden

Hoewel Reid zelf geen instrument bespeelde in de band, bleef hij tot 1977 lid van Procol Harum. Toen de groep in 1991 weer bij elkaar kwam, voegde Reid zich wederom bij de formatie, en schreef hij de teksten voor de albums The Prodigal Stranger en The Well's On Fire. Buiten zijn werk met Procol Harum was hij ook medeverantwoordelijk voor de tekst van het nummer You're The Voice van John Farnham.

De teksten van Reid werden gekenmerkt door een donkere, mysterieuze toon. In interviews gaf de songwriter aan dat de oorzaak daarvan in zijn familiegeschiedenis lag: zijn grootouders kwamen tijdens de Holocaust om het leven.

Top 2000 a gogo

In 2014 waren Keith Reid en Gary Brooker (die in 2022 overleed) te gast in Top 2000 a gogo. Daar vertelden ze over het schrijven van A Whiter Shade of Pale. Bekijk de documentaire hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Procol Harum in de NPO Radio 2 Top 2000

A Whiter Shade of Pale is de hoogste notering van de hand van Reid in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 stond het nummer op plek 64 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie