Muzieknieuws

Pass the Dutchie-drummer Frederick Waite Jr. van Musical Youth overleden

foto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Pass the Dutchie-drummer Frederick Waite Jr. van Musical Youth overleden

Frederick Waite Jr., drummer van de jeugdige reggaeband Musical Youth, is op 55-jarige leeftijd overleden. Als lid van de Brits-Jamaicaanse formatie scoorde hij in de jaren 80 een enorme hit met Pass the Dutchie.

Als tieners scoorden de leden van Musical Youth, op het moment van uitkomen allemaal tussen de 11 en de 15 jaar oud, in 1982 een gigantische hit met Pass the Dutchie. Frederick Waite Jr. zat achter de drums bij de groep, waar ook zijn broer Patrick Waite deel van uitmaakte.

Via het twitteraccount van de band werd deze week het overlijden van de 55-jarige Frederick bekendgemaakt. "Onze gedachten gaan uit naar hem en zijn familie in deze verdrietige tijd", staat in het bericht. "We zijn een muzikale legende kwijtgeraakt, die de afgelopen veertig jaar talloze jonge muzikanten heeft geïnspireerd." Een doodsoorzaak is niet bekend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Youth of Today

Musical Youth bestond uit twee sets van broers, aangevuld met zanger Dennis Seaton. Naast Frederick en Patrick Waite maakten Michael en Kelvin Grant deel uit van de band. De groep werd aan het eind van de jaren 70 opgezet door de vaders van de broers Grant en Waite.

Debuutalbum The Youth of Today uit 1982 leverde met Pass the Dutchie meteen de grootste hit van Musical Youth op. In 1984 ontving de band een Grammy-nominatie in de categorie Best new artist, die uiteindelijk door het Culture Club van Boy George werd gewonnen. Een jaar later ging Musical Youth uit elkaar. Patrick Waite overleed in 1993 op 24-jarige leeftijd aan een hartstoornis.

Musical Youth kwam in 2001 weer bij elkaar als duo, bestaande uit zanger Dennis Seaton en toetsenist Michael Grant. In 2018 kwam er zelfs een nieuw album met de titel When Reggae was King, maar die plaat leverde niet het succes op dat Pass the Dutchie in de vroege jaren 80 bracht.

Stranger Things

Pass the Dutchie kwam onlangs opnieuw in de spotlights door het gebruik op de soundtrack van het vierde seizoen van Stranger Things. De hitserie uit Netflix zit vol verwijzingen naar popcultuur uit de jaren 80, wat leidde tot hernieuwd succes in de hitlijsten van Running up that Hill van Kate Bush en Master of Puppets van Metallica. Het nummer van Musical Youth komt twee keer voorbij in de serie, in scènes rond de blowende pizzabezorger Argyle.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie