Muzieknieuws

Vandaag in 1986: Billy Ocean op 1 met When The Going Gets Tough, The Tough Get Going

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in 1986: Billy Ocean op 1 met When The Going Gets Tough, The Tough Get Going

In 1986 brengt Billy Ocean zijn nummer When The Going Gets Tough, The Tough Get Going uit. Het nummer werd de soundtrack voor de film The Jewel of the Nile. Al snel bereikte de track de hoogste positie in de Top 40.

When The Going Gets Tough, The Tough Get Going staat op de soundtrack van de avonturenfilm The Jewel of the Nile. Voor de titel van zijn nummer werd Billy Ocean geïnspireerd door een scène uit deze film. Daarin hebben de hoofdpersonages, Joan en Jack, een discussie over hun toekomst. Joan zegt tegen Jack: "When the going gets tough, the tough, well, I don't know what the tough do."

"Het heeft een inspirerende betekenis voor mensen", vertelde Ocean in een interview. "Geef niet op, wees geïnspireerd en ga zo door. Ik denk echt dat het een belangrijke boodschap is voor elke generatie. Dat zal niet veranderen, when the going gets tough, the tough get going, zo is het leven."

De videoclip van de soundtrack was eerst verboden bij het BBC programma Top of the Pops. Dit was omdat de acteurs uit The Jewel of the Nile, Michael Douglas, Kathleen Turner and Danny DeVito, als achtergrondkoor playbacken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ocean's Eleven

Billy Ocean is geboren in Trinidad en verhuisde met zijn familie naar Engeland toen hij tien was. Als tiener zong hij regelmatig in clubs in Londen en in 1971 bracht hij zijn eerste single uit bij Spark Records.

In een interview met ABC Radio Melborne vertelde Ocean dat hij zijn naam te danken heeft aan een lokale football club in Trinidad. Deze club had de naam Ocean's Eleven, net als de bekende gelijknamige film. De echte naam van de zanger is Leslie Sebastian Charles.

Grammy Awards

In 1976 nam Billy Ocean zijn eerste album op: Billy Ocean. Het was een succes en zijn single Love Really Hurts Without You behaalde de tweede plek in de Britse Single Charts. Er volgden nog drie albums, maar er kwam geen groter succes dan Love Really Hurts Without You. Pas met zijn vijfde album Suddenly in 1984 had hij weer hit. Caribbean Queen (No More Love on the Run) werd Billy Oceans eerste nummer 1-hit. Het werd zo'n groot succes dat hij er zelfs twee Grammy Award-nominaties voor kreeg. In 1985 won hij een Grammy voor Beste R&B Zanger.

Het was een ongekend succesvolle periode voor de zanger. Zo trad Ocean op Live Aid op, werden zijn volgende albums een succes en werd hij zelfs voor de tweede keer genomineerd voor de Grammy voor Beste R&B Zanger in 1987.

Bekijk de videoclip van Caribbean Queen (No More Love on the Run):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Acht woorden

In de Verenigde Staten had Billy Ocean drie nummer 1-hits. Deze bestonden alledrie uit acht woorden: Caribbean Queen (No More Love on the Run), There'll Be Sad Songs (To Make You Cry) en Get Outta My Dreams, Get into My Car. Als de zanger When The Going Gets Tough, The Tough Get Going had ingekort van negen woorden naar acht, was het wellicht ook een nummer 1-hit geworden. In Nederland haalde de zanger wél de hoogste positie in de Top 40 met de track.

'80s Achtdaagse NPO Radio 2

Van a-ha tot ZZ Top, van Doe Maar tot de Dolly Dots: NPO Radio 2 staat van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 februari acht dagen lang in het teken van de ‘80s Achtdaagse met alleen maar muziek uit de jaren 80.

Ster advertentie
Ster advertentie