Muzieknieuws

'Iets wonderbaarlijks' of 'gewoon stront'? Dit vinden artiesten van AI in muziek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iets wonderbaarlijks' of 'gewoon stront'? Dit vinden artiesten van AI in muziek

De wereld is in de ban van AI, kunstmatige intelligentie. Ook in de muziek kan deze technologie toegepast worden, bijvoorbeeld bij het bedenken van melodielijnen of het vervormen van een stem tot die van iemand anders. Muzikanten zijn erg verdeeld over deze nieuwe hype.

Zelfs de Beatles gebruiken AI, weten we sinds vandaag. Paul McCartney maakte bekend dat de band erin slaagde om het nummer Now And Then op te poetsen met kunstmatige intelligentie, iets wat in 1995 bij de release van Anthology niet lukte. Paul McCartney is dus voorstander van het gebruik van AI, maar dat geldt zeker niet voor iedere muzikant.

Paul McCartney

Door AI kunnen stemmen en zanglijnen gescheiden worden van achtergrondgeluid en muziek. McCartney zag deze techniek al toegepast worden in de Beatles-documentaire Get Back uit 2021. Zelf maakte hij al eerder gebruik van AI, want door die technologie kon John Lennon postuum met McCartney in duet tijdens I've Got A Feeling, wat hij vorig jaar tijdens concerten zong. "Peter Jackson [regisseur Get Back, red.] kreeg het voor elkaar om met AI Johns stem uit een roestige cassette te krijgen." En gisteren werd bekend dat The Beatles ook AI gebruikten voor een nog uit te brengen nummer.

De legendarische Beatles-zanger houdt nog wel een slag om de arm wat betreft AI. "Ik zit niet vaak op internet, maar er zijn weleens mensen die zeggen: ja, John Lennon zingt op één van mijn songs. Maar dan blijkt het gewoon een AI-stem te zijn. Dat is een beetje eng, maar tegelijkertijd ook interessant. We zien wel waar het uitkomt."

Sting

Sting is dan weer helemaal niet tevreden met de ontwikkelingen op AI-gebied: hij vindt dat het zaakje stingt. "De bouwstenen van muziek horen bij ons, bij mensen", zegt de Britse zanger tegen de BBC. "Het is een strijd die we met z'n allen moeten voeren: ons menselijk kapitaal beschermen tegen kunstmatige intelligentie." We gaan er dus vanuit dat als iemand Stings stem gebruikt voor een AI-productie, hij The Police belt.

David Guetta

Net als Paul McCartney heeft ook David Guetta AI al omarmd in zijn werk. De Franse dj gebruikte de kunstmatige van Eminem om te laten zien wat je met artificiële intelligentie allemaal kunt. Tegen de BBC zei Guetta dat hij het filmpje maakte "om de discussie op gang te brengen". De producer van hits als I'm Good (Blue) en When Love Takes Over is positief gestemd over AI: "Elke nieuwe muziekstijl komt voort uit een nieuwe technologie. Ik weet zeker dat de toekomst van muziek in AI ligt. Er is geen twijfel over mogelijk. Maar wel als hulpmiddel."

Willie Wartaal

Vergeet het Songfestival, want er bestaat gewoon een AI Songfestival georganiseerd door de VPRO, 3FM en de NPO. Het is overigens allerminst een Nederlandse aangelegenheid, want de VS, Thailand en Australië behoren al tot de winnaars. Tijdens de eerste editie in 2020 deed niemand minder dan Willie Wartaal mee namens een team (of band natuurlijk) van Utrechtse onderzoekers. De rapper van De Jeugd van Tegenwoordig won niet, maar vond het wel een geslaagd experiment:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Corey Taylor

Corey Taylor, de zanger van de succesvolle metalband Slipknot, is een stuk feller over AI in muziek. De Amerikaan doet zijn masker af: "Het is gewoon stront en het boeit me niet. Ik snap ook niet wat mensen willen bewijzen. Computers kunnen dingen net zo goed als mensen? Nou, en?!" Duidelijke taal van Taylor.

Liam Gallagher

Aisis, daar heb je vast nog nooit van gehoord. Het is de AI-variant van Oasis en de band (die normaal gesproken Breezer heet) bracht in april The Lost Tapes Volume 1 uit, een 'verloren' kunstmatig album van Oasis. De broertjes Gallagher zijn al bijna 15 jaar gestopt met de legendarische Britpopband omdat ze niet door één deur kunnen, en ook op het gebied van AI zijn ze verdeeld. Liam Gallagher vond het album van Aisis "mega", zo liet hij op Twitter weten.

Noel Gallagher

Oudere broer Noel Gallagher vond de kunstmatige Oasis duidelijk niet mega. "AI is de schroef die de doodskist van muziek definitief dichtmaakt", liet hij desgevraagd weten. "Deze fucking idioten hebben duidelijk tijd en geld te veel dat ze kunnen prullen met die technologie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nile Rodgers

Disco-icoon Nile Rodgers, bekend van CHIC en de megahit Get Lucky van Daft Punk, denkt dat kunstmatige intelligentie best wel eens tot iets wonderbaarlijks kan leiden. "Tuurlijk ontstaat er een hoop controverse nu de muziek van AI best wel realistisch wordt. Maar kijk eens hoe men reageerde op de komst van drummachines, computers en samplers. Dat zijn gewoon wonderlijke tools bij het maken van muziek. En trouwens, houd eens een relevante discussie. Over hoe muzikanten betaald worden bijvoorbeeld."

Nick Cave

Mark uit Nieuw Zeeland maakte een AI-versie van een Nick Cave-achtige song. Leuk, zou je denken, maar dat vond Cave helemaal niet. "Sorry hoor, maar ik voel het enthousiasme rond deze track niet echt. Ik snap dat bijvoorbeeld ChatGPT in de kinderschoenen staat, maar misschien is dat juist wel de horror van AI, dat het altíjd in de kinderschoenen blijft staan."

Jeroen van der Boom

En dan hebben we tot slot nog Jeroen van der Boom, die zich bij het illustere rijtje van Willie Wartaal, David Guetta en Paul McCartney mag voegen als artiest die AI al heeft toegepast. In talkshow Jinek kreeg hij een door ChatGPT geschreven tekst voorgeschoteld die hij aan het eind van de liveuitzending zong. De tekstdienst schreef een tekst in de stijl van André Hazes en kwam uiteindelijk met het lied Met een glas in mijn hand. "Ik vond het een hele leuke uitdaging", zei Van der Boom achteraf over het AI-experiment. "Het is een echt volksliedje, niet echt Jeroen van der Boom. Maar ik ben er heel blij mee.”

Ster advertentie
Ster advertentie