Muzieknieuws

Beluister Bruce Springsteens nieuwe album Only the Strong Survive

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beluister Bruce Springsteens nieuwe album Only the Strong Survive

Bruce Springsteen heeft vrijdag zijn 21ste album uitgebracht, waarop hij een ode brengt aan zijn favoriete soulartiesten. Beluister Only the Strong Survive hier!

Met covers van artiesten als Jerry Butler, The Commodores en Ben E. King duikt Bruce Springsteen op Only the Strong Survive in de discografieën van de soulhelden uit zijn jeugd. Voor de release van het album, de 21ste plaat van de Amerikaan, liet hij al singles Do I Love You (Indeed I Do) en Nightshift horen.

Only the Strong Survive is niet alleen een ode aan oude soulhelden: Springsteen werkt op het album ook nog eens samen met een grote naam uit het genre in de vorm van Sam Moore. De zanger, die jarenlang deel uitmaakte van het duo Sam & Dave, is samen met Springsteen te horen op de nummers Soul Days en I Forgot To Be Your Lover.

Het hele album is vanaf vandaag te beluisteren. Check Only the Strong Survive hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'I'm 73 years old and I'm kicking ass'

Het idee voor Only the Strong Survive ontstond tijdens de lockdown, nadat Springsteen met zijn E Street Band het album Letter to You had opgenomen. "Vlak na de release ging ik de studio in met muziek die ik niet had geschreven, maar graag op wilde nemen", legt de zanger uit. Dit was de eerste keer dat de zanger een collectie covers uitbrengt sinds de release van The Seeger Sessions, het album uit 2006 waarop hij het werk van folkzanger Pete Seeger zong.

Springsteen vervolgt: "We gingen aan de slag, en voordat ik het wist had ik een album klaar. Dat hebben we vervolgens weggegooid, want zo gaat dat bij mij." De zanger bleef werken, en bij de tweede ronde opnames vond hij een thema waarmee hij verder wilde gaan. "Tijdens mijn carrière heb ik mijn stem in dienst gesteld van mijn nummers, begrenst door mijn arrangementen, melodieën en composities. Mijn stem kwam altijd op de tweede, derde of vierde plek", vertelt Springsteen. "Maar deze keer heb ik iets gedaan wat ik nooit eerder deed: muziek maken die draait om zingen. Rond het uitdagen van mijn stem."

Tijdens het maken van Only the Strong Survive ging Springsteen zijn eigen stem meer waarderen. "Toen ik luisterde naar dingen die we opgenomen hadden, dacht ik: my voice is badass! I'm 73 years old and I'm kicking ass! De muziek die tot deze openbaring leidde was soul. Dat is samen met gospel de mooiste vocale muziek ooit gemaakt."

Bruce Springsteen in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 stond Bruce Springsteen met maar liefst 23 nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. Zijn hoogste notering was voor The River op plek 16.

Ster advertentie
Ster advertentie