Muzieknieuws

Terugkeer Kate Bush in hitlijsten leverde al ruim 2 miljoen euro op

foto: Screenshot YouTube KateBushMusic
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugkeer Kate Bush in hitlijsten leverde al ruim 2 miljoen euro op

Het succes van Running Up That Hill van Kate Bush, dankzij het gebruik van het nummer in Stranger Things, blijft steeds grotere vormen aannemen. Een databureau rekende uit dat de single uit 1985 de afgelopen weken 2,2 miljoen euro aan streamingsinkomsten opbracht.

"Het is ongelooflijk. De hele wereld is een beetje gek geworden, hè?", zei Bush onlangs in een interview met de BBC over het succes van Running Up That Hill. Door het prominente gebruik van het nummer in de Netflixserie Stranger Things ontdekte een nieuwe generatie luisteraars het nummer uit 1985, dat op Bush' vijfde album Hounds of Love stond.

Zowel in thuisland Groot-Brittannië als in de Verenigde Staten bereikte Running Up That Hill, 37 jaar na de release, de bovenste plek in de hitlijsten - een record. Databureau Luminate rekende uit wat de opbrengst ongeveer zou zijn van de enorme stijging in het aantal streams van het nummer. Naar schatting zou Bush hier in de afgelopen weken zo'n 2,2 miljoen euro mee verdiend hebben.

Drie Guinness World Records

De herwaardering van Running Up That Hill levert Bush bovendien drie Guinness World Records op, waaronder het bovenstaande record voor de langste tijd voor een nummer om de top van de hitlijsten te bereiken. Die titel neemt Bush over van Wham!, dat met Last Christmas uit 1984 in januari 2021 eindelijk op één stond. Ook heeft Bush het record voor de meeste tijd tussen nummer 1-hits voor één artiest. In 1978 bereikte de zangeres de top van de hitlijsten met haar debuutsingle Wuthering Heights en sindsdien lukte dat niet meer, tot nu. Dit record neemt Bush over van Tom Jones.

Het derde Guinness World Record is voor de oudste zangeres met een nummer 1-hit. Tot nu toe was die titel in handen van Cher, die in 1998 als 52-jarige de top bereikte met Believe. Cher feliciteerde Bush, die 63 jaar oud is, op Twitter. "Bravo Kate! Records zijn er om verbroken te worden!", schrijft ze. "Weet je nog vroeger, toen vrouwen een beperkte houdbaarheidsdatum hadden? We moesten ons een weg vechten door een gordijn van testosteron, en dat deden we zodat de meisjes na ons zo lang als ze wilden kunnen zingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Running Up That Hill in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 Running Up That Hill op nummer 576 in de NPO Radio 2 Top 2000. Het is één van de zes noteringen van Bush in de lijst. Ook Babooskha, Cloudbusting, The Man With The Child In His Eyes, Don't Give Up en Wuthering Heights staan erin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie