Muzieknieuws

Bono en The Edge geven verrassingsoptreden in Oekraïens metrostation

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bono en The Edge geven verrassingsoptreden in Oekraïens metrostation

U2-leden Bono en The Edge hebben een optreden gegeven in een tot schuilkelder omgebouwd metrostation in Kyiv. De Ierse zanger en gitarist werden hiervoor uitgenodigd door de Oekraïense president Zelensky.

"Er is geen plek ter wereld waar ik op dit moment liever wil zijn dan in de prachtige stad Kyiv", liet Bono weten. Met het optreden in een metrostation in de Oekraïense hoofdstad, dat sinds de Russische inval als schuilkelder wordt gebruikt, hoopt de Ierse zanger de aanwezigen en de rest van de bevolking van het land een hart onder de riem te steken.

Stand by Ukraine

Tijdens het verrassingsoptreden dat afgelopen zondag plaatsvond speelden Bono en The Edge wat klassiekers uit het repertoire van U2, zoals Desire, Angel of Harlem en With or Without You. Daarnaast coverde het duo Stand by Me van Ben E. King, waarbij de tekst in het refrein veranderd werd in "Stand by Ukraine". Tijdens dat nummer zong een Oekraïense soldaat mee met Bono en The Edge.

Bekijk het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"De mensen in Oekraïne vechten niet alleen voor jullie vrijheid, maar voor alle mensen die naar vrijheid streven", zei Bono tijdens het optreden. Naast het concert in het metrostation sloot U2 zich vorige maand al aan bij het Stand up for Ukraine-initiatief, waar ook Bruce Springsteen en Elton John hun steun voor uitspraken.

Daarbij gaf de band het volgende statement: "De dappere mensen in Oekraïne die strijden voor hun vrijheid, en die van ons, worden geconfronteerd met onbeschrijflijk geweld en een onrechtvaardige invasie. Meer dan vier miljoen mensen, grotendeels vrouwen en kinderen, zijn gedwongen om te vluchten. Dat is een groep die bijna even groot is als de bevolking van Ierland."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

U2 in de NPO Radio 2 Top 2000

Met 23 nummers is U2 een van de meest vertegenwoordigde artiesten in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Sunday Bloody Sunday, dat in 2021 op plek 61 stond.

Ster advertentie
Ster advertentie