Muzieknieuws

Universiteit Gent biedt keuzevak over Taylor Swift aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Universiteit Gent biedt keuzevak over Taylor Swift aan

De studenten van de Universiteit Gent kunnen zich vanaf volgend jaar storten op Taylor Swift. In een keuzevak worden de songteksten van de Amerikaanse zangeres besproken.

Het vak dat de studenten aan de Universiteit Gent kunnen volgen heet 'English literature: Taylor's version'. Professor Elly McCausland geeft aan dat het werk van Swift van literaire waarde is, en besloot daarom dat het een zinvolle toevoeging aan het curriculum van de universiteit is.

Literair werk

"Haar teksten bevatten veel verwijzingen naar Engelse literatuur", vertelt McCausland aan de VRT. "Dickens, Dickinson, Robert Frost, Shakespeare, maar ik probeer daar voorbij te kijken. Ik toon de literaire technieken en genres die ze gebruikt om haar liedjes literaire waarde te geven."

McCausland is vanaf haar tienerjaren al fan van Swift, maar geeft aan dat dat niet de reden is voor haar beslissing om het vak te geven. "Ik koos haar vooral omdat ze als geen ander de tijdsgeest weet te vatten", legt ze uit. "Tijdens de pandemie bracht ze twee albums uit die een andere, meer literaire stijl toonden. Dat heeft de interesse van academische onderzoekers gewekt."

Studenten zullen voor ieder college in het vak twee of drie nummers van Swift moeten bestuderen. McCausland geeft aan dat deelnemers geen voorafgaande kennis over de zangeres of haar muziek nodig hebben.

Taylor Swift in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Taylor Swift zes keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Haar hoogste notering is voor haar heropname van All Too Well op plek 439.

Ster advertentie
Ster advertentie