Muzieknieuws

Drummer Nicko McBrain maanden na beroerte op tournee met Iron Maiden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drummer Nicko McBrain maanden na beroerte op tournee met Iron Maiden

Iron Maiden-drummer Nicko McBrain heeft in januari een TIA gehad, die hem voor deels verlamde. Na een revalidatie van een paar maanden ging de Engelse muzikant alweer op tournee met de band.

Nicko McBrain bracht donderdag via het Twitteraccount van Iron Maiden naar buiten dat hij in januari een TIA heeft gehad. "Aan de rechterkant van mijn lichaam was ik vanaf mijn schouder verlamd", schrijft de 71-jarige muzikant. "Natuurlijk was ik bang dat mijn carrière voorbij zou zijn, maar dankzij de steun van mijn vrouw Rebecca, mijn familie en mijn doktoren, vooral ergotherapeut Julie, en mijn familie in Iron Maiden, ben ik weer voor zo'n 70% hersteld."

In mei, slechts vier maanden na de TIA, zat McBrain alweer achter het drumstel bij de repetities voor de tournee van Iron Maiden, waarmee de band in juli in de Ziggo Dome stond. In een video bij de tweet biedt de drummer, de bescheidenheid zelve, zijn excuses aan voor het feit dat hij niet honderd procent heeft kunnen presteren tijdens de optredens.

'Ongelooflijke wilskracht'

Naast het statement van McBrain reageert ook Iron Maiden-manager Rod Smallwood op de gezondheidsproblemen van de drummer. "De rest van de band en ik vinden wat Nicko klaar heeft kunnen spelen getuigen van ongelooflijk geloof en wilskracht, en we zijn allemaal trots op hem."

"Nicko is Nicko, en hij wilde geen stennis schoppen en afleiding van de tour veroorzaken", vervolgt Smallwood. "Maar nu hij zeker weet dat hij op de goede weg is, wil hij dat de fans het nieuws rechtstreeks van hem horen, zodat ze niet op geruchten af hoeven te gaan."

Iron Maiden is momenteel op de Future Past Tour, waarin de band de grote hits links laat liggen en zich meer richt op albumtracks. Daarbij richt de band zich in het bijzonder op het album Somewhere in Time uit 1986, waarop er werd geflirt met de progressieve rock. Dat houdt dus in dat McBrain ook nog eens ingewikkelde songs moest leren, die de band al jaren niet meer live heeft gespeeld, wat zijn prestatie nog eens extra bijzonder maakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iron Maiden in de NPO Radio 2 Top 2000

Iron Maiden staat in 2022 vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor de live-uitvoering van Fear of the Dark op plek 165.

Ster advertentie
Ster advertentie