Muzieknieuws
BNNVARA

Pink Floyd-rocker Roger Waters provoceert: ‘Als mijn politiek je niet interesseert, ga lekker naar de bar’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pink Floyd-rocker Roger Waters provoceert: ‘Als mijn politiek je niet interesseert, ga lekker naar de bar’

Vijftig jaar geleden verscheen het iconische Pink Floyd-album The Dark Side of the Moon. Het album met de zwarte hoes en het prisma in regenboogkleuren. In Spijkers met Koppen vertelt Pink Floyd-kenner en journalist van Dagblad van het Noorden Wouter Bessels waarom dit album zo bijzonder is.

The Dark Side of the Moon was de achtste langspeler van Pink Floyd met nummers als Money, Time en Us and Them. De teksten van de nummers op het album werden allemaal geschreven door de rebelse ex-frontman Roger Waters. De man die komende week met drie - bijna uitverkochte - concerten in Ziggo Dome staat. Alle puzzelstukjes vallen precies goed samen op dit album, volgens Wouter Bessels. "Een jaar voordat de plaat uitkwam speelden ze het al, dus ze hebben ook gemerkt wat het met publiek deed en hoe nummers als Money, Us and Them, Time en Great Gig in the Sky niet te vergeten, nog zonder zangeres, binnenkwamen."

Dat de nummers gaan over serieuze, soms grote, onderwerpen als kapitalisme, de dood of krankzinnigheid is niet zo gek, want de teksten zijn van de hand van Roger Waters en dat is volgens Wouter goed terug te horen. "De maatschappijkritische ondertoon is er altijd wel geweest, maar ook het cynisme, en de ironie, dat zie je wel als rode draad. Maar ook oorlog, machtsmisbruik, grote verschillen tussen arm en rijk, slachtoffers van oorlogsgeweld, de normale burger, daar maakt hij zich wel druk over."

Een deel van Waters' karakter is te danken aan zijn jeugd. Baby Roger verloor toen hij vijf maanden oud was zijn vader in de Tweede Wereld Oorlog, tijdens een landing in Italië. Waters heeft vervolgens een strenge jeugd gehad vertelt Wouter. "Zijn moeder gaf hem een heel autoritaire opvoeding en een autoritaire school en daar hebben we natuurlijk Another Brick in The Wall aan te danken, 'we don’t need no education'. Maar dat heeft wel zijn leven getekend."

'Rogers' politics' tijdens shows

Roger Waters staat op 4, 6 en 7 april in de Ziggo Dome en ook dan moeten fans misschien wel even slikken. Waters maakt aan het begin van de show direct al duidelijk dat hij ook tijdens zijn optredens politieke statements maakt. "Het begint al met de eerste scene tijdens het optreden. Dan zie je een groot videoscherm met de tekst als jij een groot Pink Floyd-fan bent, die niet geïnteresseerd is in Rogers’ politics dan sodemieter je maar op naar de kroeg", aldus Bessels.

Roger Waters is om zijn harde politieke uitspraken recent zelfs gecanceld. In Polen gingen twee concerten niet door omdat Waters ervan wordt beticht dat hij een Poetin-aanhanger is. Waters zelf ziet dat anders, hij stelt alleen het probleem van de oorlog aan de kaak.

Ook in Duitsland is gedoe om twee optredens volgende maand. En dat heeft dan weer te maken met zijn kritische uitspraken over de Israëlische staat en het conflict met de Palestijnen. Hij wordt door deze uitspraken uitgemaakt voor anti-semiet. Voor echte fans maakt het waarschijnlijk allemaal niet zo veel uit. Zij nemen de politieke statements op de koop toe en gaan komende week genieten van veel muziek van albums als The Wall, Wish You Were Here en Dark Side of the Moon.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie