Muzieknieuws

Dit kan je verwachten van Bruce Springsteen in de Johan Cruijff ArenA

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kan je verwachten van Bruce Springsteen in de Johan Cruijff ArenA

It's Boss time! Op donderdag- en zaterdagavond staat Bruce Springsteen met zijn E Street Band in de Johan Cruijff ArenA. Lees hier wat je ongeveer kan verwachten tijdens de shows.

Donderdagavond geeft Bruce Springsteen zijn eerste optreden op Nederlandse bodem in zeven jaar tijd. In juni 2016 stond de Amerikaan op het Malieveld in Den Haag als onderdeel van zijn The River Tour, waarbij hij de focus legde op het album uit 1980.

Een volledige show van Springsteen laat zich weliswaar moeilijk voorspellen, de songwriter husselt zijn setlists iedere avond om, maar na bestudering van recente shows kunnen we zeggen wat je ongeveer kan verwachten in de Johan Cruijff ArenA.

Letter To You

De shows in de Johan Cruijff ArenA (en het optreden dat Springsteen in juni in Landgraaf geeft) zijn niet gekoppeld aan een specifiek album uit het oeuvre van de zanger gekoppeld. Een blik op de setlists leert ons echter dat Springsteen tijdens recente optredens meerdere tracks speelt van Letter To You, het album dat hij in oktober 2020 - midden in de coronapandemie - uitbracht.

Van de plaat, die lovend ontvangen werd, speelt Springsteen het titelnummer Letter To You, Ghosts en het emotionele Last Man Standing, waarbij de zanger terugblikt op de muzikanten waar hij in zijn allereerste bandjes mee speelde. Voor dat nummer nodigde hij tijdens recente optredens trompettist Barry Danielian uit op het podium. Ook de afsluiter van de avond is afkomstig van Letter To You: Springsteen eindigt zijn toegift met een akoestische soloversie van het nummer I'll See You In My Dreams.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over odes aan muzikanten gesproken: ook de leden van de E Street Band die niet meer onder ons zijn, krijgen een plekje in de shows van Springsteen. Tijdens de toegift lijkt Tenth Avenue Freeze-Out, de klassieker van Born To Run, steevast als één na laatste nummer te worden gespeeld. Tijdens de track worden beelden getoond van saxofonist Clarence Clemons en toetsenist Danny Federici.

Veel klassiekers, weinig soulcovers

In november 2022 bracht Springsteen, zonder E Street Band, nog een plaat uit: Only The Strong Survive, waarop hij soulklassiekers covert. Van dat album vinden we weinig terug in de setlists van de huidige tour, de zanger waagt zich op het podium over het algemeen aan Nightshift, een cover van de Commodores.

Wat staat er verder op het programma in de kleine dertig nummers die naar verwachting op de setlist staan? Een mix van klassiekers uit het ongelooflijk grote oeuvre van Springsteen. Born in the USA, Born To Run, Bobby Jean en Glory Days komen allemaal in de toegift voorbij. Tijdens de hoofdset rekenen we op Out In The Street, The Promised Land, Backstreets en - uiteraard - Badlands.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bruce Springsteen in de NPO Radio 2 Top 2000

The River is de hoogste van de 22 noteringen voor Bruce Springsteen in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 staat het nummer op plek 23 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie