Muzieknieuws
BNNVARA

Gillende gitaren en brullende zangers: dit is de hardste coalitie in de politiek

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Gillende gitaren en brullende zangers: dit is de hardste coalitie in de politiek

Terwijl de meeste politici langzaam aftellen naar een rustig zomerreces, maakt de gitarencoalitie zich op voor kolkende moshpits. In Spijkers met Koppen geven drie leden van de gitarencoalitie, Daan de Neef (ex-VVD kamerlid), Lisa Westerveld en Huub Bellemakers (Groenlinks), muziek- en festivaltips.

Van vlammen in de politiek, naar rammen op muziek. De gitarencoalitie bestaat uit een (Whatsapp)groep met kamer- en buitenparlementaire leden van verschillende partijen. Naast Westerveld, de Neef en Bellemakers zijn ook Esther Ouwehand (PvDD) en Peter Kwint (SP) lid. "We ouwehoeren over muziek en draaien af en toe samen", vertelt Huub Bellemakers. Je muzieksmaak moet alleen wel vrij hard zijn, wil je als politicus erbij horen. "Alleen van Metallica houden is wel heel soft, dus Liane den Haan mag er niet bij", grapt Bellemakers.

Muziek verbindt dus, ook in de politiek. Daan de Neef kan daar zeker over meepraten. Zijn eerste onofficiële date met zijn vriendin Leonie Gerritsen, Partij voor de Dieren-raadslid, was naar de Belgische rockband Brutus op Baroeg Open Air. Inmiddels is de Neef overgestapt van VVD naar PvdD. "Brutus is toch wel een beetje het beginpunt van onze relatie geweest. Dat is hooguit de schoenlepel naar de PvdD. Ik heb het wel zelf bedacht voor de goede orde." Sindsdien gaan ze nog steeds samen naar festivals "Je bent eigenlijk een perfect ANWB-tandem in het zwart."

In de moshpit

Op goede muziek wil je natuurlijk dansen, op harde muziek wil je de moshpit in. Huub Bellemakers kan je daar, letterlijk, tegen het lijf lopen. De Neef en Westerveld zal je er alleen niet meer tegenkomen. Westerveld belandde de laatste keer in het ziekenhuis en ook de Neef heeft zijn redenen. "Ik heb het heel lang wel gedaan, maar ik ben 2.04 meter en mijn zwaartepunt ligt vrij hoog, dus ik loop er een beetje gemankeerd bij", aldus de Neef.

Naar de Libelle Zomerweek zal de gitaarcoalitie niet gaan, wel hebben ze tips voor ander vermaak als je zelf de moshpit in wilt. Voor een instapmodel-festival tipt Bellemakers Graspop, net over de grens. Maar ook in ons eigen land heeft hij een aanrader, namelijk Into the Grave, middenin de stad in Leeuwarden. Wil je de politici nou zelf zien? Dat kan! Lisa Westerveld vertelt: "Wij staan met de gitarencoalitie ook te draaien op de Zwarte Cross, naast gay-bar de Kast, superleuk!"

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie