Muzieknieuws

The Beatles brengen animatievideo voor I'm Only Sleeping uit

foto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. The Beatles brengen animatievideo voor I'm Only Sleeping uit

Het nummer I’m Only Sleeping staat op de recente heruitgave van hun klassieke album Revolver dat in 1966 uitkwam. Speciaal voor deze uitbracht is er een nieuwe videoclip, die uit 1300 olieverfschilderingen bestaat, gemaakt.

Vrijdag 28 oktober verscheen de heruitgave van het album Revolver. De nieuwste versie van de legendarische Beatles-lp bevat, naast een nieuwe mix van Giles Martin (de zoon van George Martin, die het origineel produceerde), niet eerder uitgebrachte demo's en alternatieve versies van de songs.

Met de plaat uit 1966 sloegen The Beatles, na hun besluit om te stoppen met optreden, flink aan het experimenteren. Het leverde klassieke tracks op, zoals Eleanor Rigby, Taxman, Yellow Submarine en Tomorrow Never Knows. Sinds de release is de waardering voor Revolver alleen maar groter geworden: inmiddels wordt de plaat door velen beschouwd als het beste, meest invloedrijke album uit het oeuvre van The Beatles.

Een van de meest memorabele songs op Revolver is het door John Lennon geschreven I'm Only Sleeping. Op die track experimenteerden The Beatles vrolijk door: je hoort onder andere een achterstevoren afgespeelde gitaarpartij in het nummer.

Olieverfschilderingen

Bij de heruitgave van Revolver verscheen deze week een speciale videoclip van I'm Only Sleeping, die inmiddels al meer dan 520.000 keer bekeken is op YouTube. De video is geregisseerd door Em Cooper, een Britste filmmaker en animator. Cooper is gespecialiseerd in handgemaakte olieverfanimaties in combinatie met live-action films. Zo maakte ze al eerder de veelgeprezen documentaire animatiefilms Kiss The Water en Deej.

De videoclip bestaat uit 1300 olieverfschilderijen die achter elkaar zijn gezet. Cooper legt uit dat ze op ontdekking ging naar de ruimte tussen dromen en wakker zijn, en probeerde dit gevoel vast te leggen in de animaties. Ze maakte de tekeningen op celluloid papier. Dat zijn vellen van semisynthetisch plastic dat gemaakt wordt van cellulose, een natuurlijk materiaal dat voorkomt in planten. Dit flexibele materiaal wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de animaties van Disneyfilms. Maandenlang schilderde Cooper frame voor frame afzonderlijk met olieverf.

Bekijk hieronder de videoclip van I’m Only Sleeping.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Beatles in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 van 2021 is The Beatles met 31 noteringen een van de hofleveranciers. Twee noteringen zijn afkomstig van Revolver: Eleanor Rigby (429) en Yellow Submarine (1768).

Ster advertentie
Ster advertentie