Muzieknieuws

50 jaar oud nummer van twee Beatles-leden ontdekt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar oud nummer van twee Beatles-leden ontdekt

Op een zolder in Birmingham is nog niet eerder
vertoonde muziek van twee Beatles-leden gevonden. De opname uit 1968 bevat een nummer van George Harrison en Ringo Starr.

Het gaat om het nummer Radhe Shaam, dat in 1968 tot stand komt in India. The Beatles krijgen bij de totstandkoming van het nummer assistentie van Suresh Joshi, journalist en tevens een goede vriend van Harrison. Joshi is eveneens degene die Harrison voorstelt aan sitar-speler Ravi Shankar. Dat leidt tot het gebruik van het instrument in de muziek van The Beatles, in nummers als Norwegian Wood (This Bird Has Flown) en Love You To.

Radhe Shaam kwam boven water toen de 75-jarige Joshi bezoek van een vriend kreeg tijdens de lockdown. Die ontdekte de opname in zijn huis in Birmingham.

Psychedelische invloeden

In Radhe Shaam zijn de psychedelische invloeden te horen, die ook terugkomen in de latere muziek van The Beatles. "Het nummer gaat over het concept dat we allemaal één zijn en dat de wereld een oester is - iets dat ons allemaal duidelijk is geworden tijdens de pandemie", licht Suresh Joshi toe over Radhe Shaam.

Voor de release is het nummer voor honderd mensen afgespeeld in het Liverpool Beatles Museum. Paul Parry, de manager van het museum, gaf aan dat de luisteraars het nummer geweldig vonden. "Het was een uniek moment. Alsof je meegevoerd werd naar een andere plek", vertelt Parry tegenover de BBC. "Op het nummer hoor je onmiskenbaar de drums van Ringo Starr en het gitaarspel van George Harrison. Het voelt bijna alsof hij weer tot leven gewekt werd."

Beluister Radhe Shaam hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Veiling

De opnames van Radhe Shaam worden geveild. De opbrengsten van die veiling worden geschonken aan een goed doel. "Dat is iets wat George ook had gewild", vertelt Joshi.

The Beatles in de NPO Radio 2 Top 2000

The Beatles staan in 2020 dertig keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Let It Be is hun hoogst genoteerde nummer. Bekijk hier meer statistieken over de lijst der lijsten.

Ster advertentie
Ster advertentie