Muzieknieuws

Bruce Springsteen kondigt coveralbum Only the Strong Survive aan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruce Springsteen kondigt coveralbum Only the Strong Survive aan

Bruce Springsteen heeft een nieuw album aangekondigd. Op Only the Strong Survive covert de Amerikaanse zanger vijftien klassieke soultracks.

Met Only the Strong Survive brengt Springsteen op 11 november zijn 21ste album uit. Op de plaat brengt de Amerikaan odes aan zijn favoriete soultracks. In de aankondiging laat Springsteen weten dat Only the Strong Survive zijn favoriete nummers uit de catalogi van onder andere Motown, Gamble, Huff en Stax staan. Zo covert hij onder andere werk van Smokey Robinson, David Ruffin en The Supremes.

Springsteen geeft een voorproefje op het nieuwe album in de vorm van Do I Love You (Indeed I Do). Die track is een cover van Frank Wilson uit 1965. Op de song wisselen Springsteen en een flink koor hun zangpartijen vol energie af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'My voice is badass!'

"Vlak na de release van Letter To You, tijdens de lockdown, ging ik de studio in met muziek die ik niet heb geschreven, maar graag op wilde nemen", laat Springsteen weten. Dit was de eerste keer dat de zanger een collectie covers uitbrengt sinds de release van The Seeger Sessions, het album uit 2006 waarop hij het werk van folkzanger Pete Seeger zong.

Springsteen vervolgt: "We gingen aan de slag, en voordat ik het wist had ik een album klaar. Dat hebben we vervolgens weggegooid, want zo gaat dat bij mij." De zanger bleef werken, en bij de tweede ronde opnames vond hij een thema waarmee hij verder wilde gaan. "Tijdens mijn carrière heb ik mijn stem in dienst gesteld van mijn nummers, begrenst door mijn arrangementen, melodieën en composities. Mijn stem kwam altijd op de tweede, derde of vierde plek", vertelt Springsteen. "Maar deze keer heb ik iets gedaan wat ik nooit eerder deed: muziek maken die draait om zingen. Rond het uitdagen van mijn stem."

Tijdens het maken van Only the Strong Survive ging Springsteen zijn eigen stem meer waarderen. "Toen ik luisterde naar dingen die we opgenomen hadden, dacht ik: my voice is badass! I'm 73 years old and I'm kicking ass! De muziek die tot deze openbaring leidde was soul. Dat is samen met gospel de mooiste vocale muziek ooit gemaakt."

Bruce Springsteen in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 stond Bruce Springsteen met maar liefst 23 nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. Zijn hoogste notering was voor The River op plek 16.

Ster advertentie
Ster advertentie