Artiest

The Velvet Underground

  1. Artiestenchevron right
  2. The Velvet Underground
Lou Reed speelt in de jaren '60 verschillende bands en ontmoet de klassiek geschoolde muzikant John Cale bij Pickwick Records, een muziekfabriek waar Reed aan de lopende band hitjes schrijft. Vervolgens kan Reed zijn muziek, te extreem voor het gesapige Pickwick, kwijt bij Cale, Maureen Tucker en Sterling Morrison, oftewel The Velvet Underground.

De excentrieke pop-art kunstenaar Andy Warhol neemt het op zich om de band net zo beroemd te maken als zichzelf. Op zijn aanraden wordt in 1966 zangeres Nico toegevoegd, een Duitse schoonheid met melancholische stem. Ook ontwerpt Warhol de beroemde cover van de debuut LP The Velvet Underground & Nico.

Invloed

Cale verlaat uiteindelijk de groep vanwege ruzie om Nico, die eerst Reed en later Cale als minnaar heeft. The Velvet Underground heeft tijdens haar bestaan weinig succes. Drugs spelen een belangrijke rol, zoals blijkt uit het nummer 'Heroin'. Tegenwoordig wordt de debuutplaat door muzikanten en producenten als Brian Eno tot een van de meest invloedrijke uit de muziekgeschiedenis gerekend.

Nummers van The Velvet Underground