Festival

Typhoon staat op North Sea Jazz met The Diaspora Suite: 'Bijzonder dat je culturen mag eren'

foto: Hidde Strijbis
  1. Nieuwschevron right
  2. Typhoon staat op North Sea Jazz met The Diaspora Suite: 'Bijzonder dat je culturen mag eren'

9 jaar geleden was hij erbij en dit jaar is Typhoon terug op North Sea Jazz. Voorafgaand aan zijn optreden op het Maas-podium, schuift de 38-jarige zanger en rapper aan bij Leo Blokhuis om te praten over Sounds of Diversity, de diaspora en 20 jaar Typhoon.

In 2014 was Typhoon ook al van de partij, toen stond de rapper op het Mississippi-podium. "Dat optreden vergeet ik nooit meer", vertelt de artiest tegen Leo, die toegeeft dat hij daar verliefd werd op Typhoon. "Daar gebeurde wat."

Sounds of Diversity

Dit jaar heeft North Sea Jazz als thema Sounds of Diversity. Het festival staat stil bij de erfenis van de afschaffing van de slavernij en de invloed die dat nog steeds heeft op onze samenleving en op de muziek. Het Metropole Orkest stelde The Diaspora Suite samen om aandacht te besteden aan de diversiteit in mensen en muziek die de geschiedenis opleverde.

Een groep topmusici, waaronder Typhoon, vertelt op North Sea Jazz het diasporaverhaal anno 2023. "Zo bijzonder, dat je gewoon de culturen, de diaspora-culturen mag eren", zegt Typhoon. "Ik bedoel, dat doen we elk jaar hier al. Maar het eventjes extra in het zonnetje zetten, zodat we ook blijven realiseren van: hé, waar komt het eigenlijk vandaan? Dat vind ik heel erg mooi."

'Representatie doet ertoe'

De oorzaak van de diaspora is voor veel mensen een pijnlijk en op dit moment ook heel actueel onderwerp, mede dankzij de koning die onlangs in een toespraak zijn excuses aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden. "Heel goed", noemt Typhoon dat gebaar. "Representatie doet ertoe. Het gaat niet over schuld, het gaat in eerste instantie over verantwoordelijkheid. Ik vind het hele goed dat iemand met zo’n positie ook zijn verantwoordelijkheid neemt en daarin ook een goed voorbeeld geeft."

Typhoon vertelt dat de erkenning en de uitzending van Omroep ZWART op de avond van Keti Koti hem raakten. "Het is onderdeel van ons", vertelt hij. "Het zit in mijn poriën, het zit in mijn DNA, het zit overal. Ik draag het met me mee. Ik heb het doorgekregen, zowel de mooie kanten als de mindere kanten."

20 jaar Typhoon

De viering van de diaspora is natuurlijk ook terug te horen in het optreden van Typhoon. "Maar we gaan ook gewoon mijn jubileumconcert geven: 20 jaar Typhoon, want ook dat is een viering."

Het vieren van zijn jubileum en het geluid van de diaspora zijn voor de rapper onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Die diversiteit zit in mij en jou. Het is eigenlijk heel gek dat we heel veel programma’s hebben over diversiteit terwijl we eigenlijk programma’s over onszelf zouden moeten hebben, want dat is diversiteit", vertelt hij. "Ik omvat al die verschillende muziekstijlen, ik omvat al die verschillende culturen."

Benieuwd naar het hele interview? Luister hieronder het gesprek met Typhoon terug:

Video niet beschikbaar

Meer soul en jazz

Luister voor meer soul, jazz, funk en disco elke zaterdag naar de NPO Radio 2 Soul Night van 18.00 tot 07.00 uur en het themakanaal NPO Soul & Jazz

Ster advertentie
Ster advertentie