De grote Radiocollecte voor KWF
PowNed

Keuzes bij diagnose kanker: ‘Het behandelplan was al duidelijk’

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Keuzes bij diagnose kanker: ‘Het behandelplan was al duidelijk’

Tijdens De grote Radiocollecte voor KWF gaat Ruud de Wild in gesprek met mensen die kanker overleefd hebben en terugkijken op hun worsteling met de ziekte. Daarnaast spreekt hij met een expert over die ervaringen. Het thema van vandaag is keuzes.

In zijn show gaat Ruud in gesprek met Reshma, Richard, Wim en zijn vrouw Carla en Nzinga en haar partner Misha.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nzinga: Stamceltransplantatie

Voor Nzinga waren er helaas geen keuzes. “Het plan was al duidelijk voordat ze wisten wat voor soort kanker het was. Ik vond dat doodeng, dat traject. Dat was stamceltransplantatie. Ik wilde alles doen om dat niet te ondergaan, maar het was wel duidelijk dat het dat zou zijn.” Tuynman stelt dat ziekenhuis ‘geen menukaart aanbieden’ met eindeloze opties. “Vaak zijn er keuzes en soms ook niet. Dan is er één behandeling die het beste past bij je.”

Ruud in gesprek met chirurg Jurriaan Tuynman

Video niet beschikbaar

Reshma: Gevraagd om second opinion

De borstkanker van Reshma was dusdanig dat ze één borst af moest staan. “Je vertrouwt heel erg wat de artsen je aanbevelen. Ik heb wel om een second opinion gevraagd. Wat dat betreft ben ik blij dat ik in Nederland woon, dat die optie bestaat. Maar daarnaast vertrouw ik op de arts.” Volgens Tuynman is een second opinion vragen absoluut geen probleem. “Dat mag, het is altijd goed. Soms is een second opinion ook bevestigend.” Je hebt dus de keuze om naar een ander ziekenhuis gaan. “Sommige ziekenhuizen specialiseren zich een behandeling en dan is het goed om daar een second opinion aan te vragen”, aldus Tuynman.

Vragen aan chirurg Jurriaan Tuynman

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie