De Extra 500

Hoe een afdankertje van Kylie Minogue één van de grootste hits van Britney Spears werd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een afdankertje van Kylie Minogue één van de grootste hits van Britney Spears werd

Toxic is een van Britney Spears’ meest iconische nummers, maar deze is eigenlijk helemaal niet voor haar geschreven. Toxic wordt namelijk eerst afgewezen door Kylie Minogue. Deze afwijzing keert het tij voor Britney’s carrière.

Het verhaal begint niet bij het nummer Toxic, maar bij de monsterhit Can’t Get You Out Of My Head van Kylie Minogue en de schrijvers van dit nummer, Cathy Dennis en Rob Davis. Het Britse tweetal denkt dan nog niet aan Kylie als dé beoogde zangeres voor dit nummer. Wanneer Cathy het nummer zelf opneemt als demo stuurt ze dit in de eerste instantie door naar zangeres Sophie-Ellis Bextor en de Britse popgroep S Club 7. Helaas voor Cathy en Rob reageren deze artiesten niet zoals zij gehoopt hadden. S Club 7 én Sophie-Ellis Bextor horen namelijk géén hit in het nummer en slaan het aanbod af.

Afwijzing op afwijzing

De geschiedenis herhaalt zichzelf wanneer de Britse tekstschrijver Cathy Dennis in 2003 weer de pen ter hand neemt. De pophit Toxic zoals wij die kennen staat in de steigers. Samen met de Zweedse producers Bloodshy & Avant en Henrik Jonback maakt zij dit nummer af. Ze gebruiken samples uit Tere Mere Meech Bein, een liedje uit de Bollywood-film Ek Duuje Ke Liye. Wanneer Cathy Dennis de demo zelf opneemt, stuurt zij die gelijk door naar Kylie Minogue. Aangezien de samenwerking de vorige keer zo goed ging, verwacht Dennis geen afwijzing. Maar, helaas, de Australische zangeres hoort er geen hit in. Tijdens een luistersessie bij de platenmaatschappij is zij niet onder de indruk en wijst zij het nummer af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moeilijke periode

Na de afwijzing van Kylie Minogue moet Cathy Dennis op zoek naar iemand anders die perfect op dit nummer moet passen. Gelukkig voor Cathy keert het tij weer wanneer Britney Spears in de picture komt en er nog genoeg plek op het nieuwe album In The Zone van Britney Spears is, die in 2003 uitkomt. Met Spears gaat het in die tijd niet zo lekker. Ze gaat door een publiekelijke relatiebreuk heen met haar voormalige liefje Justin Timberlake, en haar vorige album haalt niet de verwachtingen die haar team er van heeft. Haar drang naar een nieuw succesvol nummer is dus groot. Na een korte pauze begint de zangeres dan ook aan schrijfsessies die tot een hit moeten leiden.

Niet té toxic voor Britney

Britney en haar team slaan de handen ineen met vele schrijvers en producers, waaronder Cathy Dennis en haar Zweedse entourage. De meeste samenwerkingen lopen uiteindelijk uit op niks, maar Toxic houdt ze wél. Britney weet dan nog niet dat het ‘afdankertje’ van Kylie Minogue haar een Grammy gaat opleveren voor Best Dance Recording.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online.

KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2023 TE BEKIJKEN

Ster advertentie
Ster advertentie