Simply Red in Ziggo Dome

Mick Hucknall in topvorm

Vijf jaar nadat Simply Red afscheid nam van 't Nederlandse publiek, keerde de Britse popgroep rond Mick Hucknall vrijdag terug voor een re

Geen zin in

"Ik zou iedere vijf jaar een Greatest Hits-tournee kunnen doen en er een kapitaal mee kunnen verdienen, maar daar heb ik geen zin in", zei Hucknall in een interview uit 2013 over Simply Red. De zanger sloot een reünie destijds niet uit en zie daar: Simply Red staat vijf jaar na dat 'afscheidsconcert' in het Gelredome opnieuw op de planken met zijn grootste hits.

Jubileumjaar

Simply Red heeft echter een hele goede reden om uitgerekend in 2015 op tournee te gaan. Niet alleen verscheen er dit voorjaar een gloednieuw album, getiteld Big Love, maar de Britten vieren ook nog eens hun dertigste jubileum. Van een echte scheiding was sowieso amper sprake, gezien gitarist Kenji Suzuki de frontman vergezelde op zijn laatste solotournee.

Hitsmarathon

Wanneer de bandleden de bühne van de volgepakte Ziggo Dome betreden, lijkt het eigenlijk alsof de band nooit weggeweest is. Even geroutineerd als vakkundig belicht Simply Red zijn imposante oeuvre. Het startsein van de ruim twintig hits tellende marathon wordt afgetrapt met een semi-akoestische versie van de ballad 'Holding Back The Years'.

Soft en funky

De eerste helft van de show staat voornamelijk in het teken van de softere popplaatjes van Hucknall en de zijnen, zoals 'Say You Love Me', 'For Your Babies', 'Never Never Love' en covers van de Barry White-hit 'It's Only Love' en Gregory Isaacs' reggaeklassieker 'Night Nurse'. Tijdens 'A New Flame' bewijst Simply Red nog net zo funky te zijn als vroeger.

Perfect bij stem

Wat wel meteen opvalt in de laidback liedjes is hoe goed Mick Hucknall nog bij stem is. Zijn vocalen lijken in die dertig jaar tijd niks geleden te hebben en zijn enkel voller en krachtiger geworden. In de tweede helft gaat hij met het grootste gemak van hoog naar laag in de meezinger 'Stars', terwijl 'Sunrise' bijna identiek klinkt aan de plaatopname.

Aanvaardbaar gemis

Simply Red verblijdt de menigte met wereldhits als 'Fake', 'Something Got Me Started', 'Money's Too Tight (To Mention)' en natuurlijk ' If You Don't Know Me Now'. De klapper van de avond is het inmiddels twintig jaar oude 'Fairground'. Fans missen misschien nog het fantastische 'Jericho', maar dat is een aanvaardbaar gemis in een reünieconcert van dit kaliber.

Foto's: Bullet-Ray

STER Advertentie
STER Advertentie