Zanger Iron Maiden vliegt band de wereld over met Boeing 747

Indrukwekkende carrière

Bruce Dickinson kennen we als frontman van Iron Maiden, maar naast zingen weet hij ook goed sturing te geven aan de band. Letterlijk.

'Ik wilde iets constructiefs doen'

Dickinson is namelijk piloot van de Boeing 747 van de band. De 'Ed Force One', vernoemd naar de monsterachtige mascotte van de heavymetalband, wordt speciaal voor de Books Of Souls World Tour ingezet. Dickinson is dan al een lange tijd actief in de luchtvaart, want in 1992 begint hij al aan vlieglessen. "We waren toen veel onderweg met de band. Mensen zijn niet ontworpen om dat te doen en nog steeds gezond te blijven. Ik had iets nodig om te doen gedurende de tweeëntwintig uur van de dag. Plus de vrije dagen tussen de optredens door. Anders zou ik gek worden. Ik wilde iets constructiefs doen. En het gebeurde uiteindelijk dat ik met mijn alternatieve carrière begon. Vliegen", vertelt Dickinson lachend in een interview met Billboard. De zanger verlaat in 1993 de band om aan zijn solocarrière te werken, maar gelukkig keert hij in 1999 weer terug bij de band.

Omscholen

Speciaal voor 'Ed Force One' laat hij zich omscholen om een Boeing 747 te kunnen besturen. "Eerlijk gezegd is het zo'n prachtig vliegtuig. Hiermee kunnen we een Europese route op intercontinentale basis maken. Het is onze tijdmachine. Ons magische tapijt", vertelt een enthousiaste Dickinson. 

Krijg hieronder een kijkje in het vliegtuig: 

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Tegenwoordig kun je omhoog blijven kijken, maar de Ed Force One ga je niet meer zien. Iron Maiden heeft namelijk na vier maanden touren het vliegtuig weer op de grond gezet en teruggegeven aan eigenaar Air Atlanta Icelandic. Dickinson: "Ik zal de 'big bird' missen, maar weet je wat? De show moet doorgaan." Alsof rocker en piloot zijn al niet indrukwekkend genoeg is... Dickinson is ook luchtvaartondernemer, motiverende spreker, bierbrouwer, romanschrijver, radiopresentator, scenarioschrijver en internationaal schermer. 

Foto omslag: YouTube screenshot

STER Advertentie
STER Advertentie