Nieuwe serie Chernobyl maakt veel los bij mensen

Bij Jan-Willem Start Op

De nieuwe serie Chernobyl maakt veel los bij mensen. Zo is Rusland het niet eens met de inhoud en stijgt het toerisme in Tsjernobyl enorm. Jan-Willem belt met schrijfster Franka die uitlegt hoe dit komt.

Chernobyl is een nieuwe serie gemaakt door de televisienetwerken HBO en Sky. De serie laat het verhaal zien van de kernramp die in 1986 in Tsjernobyl plaatvond. Chernobyl krijgt op ratingsite IMDb een 9,6 en is daarmee de hoogst gewaardeerde serie ooit, dus ook hoger dan Game of Thrones. Schrijfster Franka Hummels die een boek schreef over de ramp is ook onder de indruk van de serie. "Voor een dramaserie is het heel erg echt", vertelt Hummels. De populariteit zorgt niet alleen voor positieve gevolgen. Zo wordt het rampgebied overspoeld met toerisme en is Rusland het niet eens met de inhoud van de serie.

Rusland

De kernramp gebeurde in de tijd dat de Sovjet-Unie nog bestond. Volgens Franka voelt Rusland zich als voormalig lid verantwoordelijk: "Rusland ziet zich officieel als erfgenaam van de Sovjet-Unie en degene die de naam ook moet hooghouden. In Rusland zijn ze boos." De serie zou de Sovjet-Unie namelijk te negatief in beeld brengen en er zouden te veel dingen zijn die niet kloppen. De schrijver van Chernobyl reageert op de kritiek uit Rusland. Volgens de Volkskrant vertelt hij dat sommige dingen inderdaad niet kloppen, maar dat dit bewuste keuzes zijn omdat het een dramaserie is en geen documentaire. Rusland komt binnenkort met een eigen serie over de kernramp. Volgens de makers van de Russische serie zal dit de kijkers laten zien wat er destijds écht gebeurd is.

Toerisme

De serie zorgt er ook voor dat het rampgebied steeds meer toeristen mag ontvangen. Reisbureaus adverteren steeds meer op Tsjernobyl. Franka maakt zich zorgen over het toenemende ramptoerisme: "Het is niet afgelopen. De ramp is nog niet afgelopen. Het is nog steeds een plek die voor veel mensen tot echt wel grote problemen leidt. En dan is het een beetje gek om daar lekker voor je vakantie heen te gaan."

Franka vertelt welk besef de meeste mensen missen bij een bezoek aan Tsjernobyl. Luister hier het hele gesprek:

Serie 'Chernobyl' maakt veel los. Hoe komt dat?


Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie