Programma

Het verhaal achter 'Arcade' van Duncan Laurence

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Arcade' van Duncan Laurence

Vanavond staat Duncan Laurence in de finale van het Eurovisie Songfestival met 'Arcade'. Waar gaat het nummer eigenlijk over?

Twee jaar lang proces

Het is 2016 wanneer Duncan Laurence aan producer Wouter Hardy wordt voorgesteld. Tijdens hun eerste ontmoeting blijkt Laurence al een prille versie af te hebben van 'Arcade', maar daar moest nog flink aan gewerkt worden. "Ik denk dat we wel twintig verschillende versies van het nummer hebben gemaakt", legt Hardy in een interview met RTV Rijnmond. "Zoals je het nummer nu op de radio hoort, was zeker niet hoe het de eerste keer klonk." Ruim twee jaar lang werken de mannen aan het nummer in een klein studiootje in de Rotterdamse Maassilo. Het was geen makkelijke weg geeft producer Hardy toe: "We zagen door de bomen het bos niet meer, het lied was echt een pain in the ass."

Duncan Laurence legt uit: "De Zweedse componist en producer Joel Sjöö, die ik tijdens een songwriting-sessie had leren kennen, hielp me het refrein te vervolmaken, zodat het verhaal nog intenser werd. Dankzij producer Wouter Hardy, die inspiratie put uit cinematografische muziek, veranderde ik akkoorden." 'Arcade' is nooit specifiek geschreven voor het Songfestival. "We hadden echt geen enkele intentie", vertelt Hardy. Zodra bekend werd dat het nummer gebruikt zou worden voor het spektakel moest er nog wel iets gebeuren volgens Hardy: "Ik heb op het laatste moment nog extra drumpartijen en strijkers toegevoegd. Het moest echt perfect worden. Je kan het niet meer opnieuw doen, je moet hier nog je hele leven naar luisteren."

'Je eigen geluk bepaal je zelf'

Het intieme liefdesnummer gaat over iemand met een gebroken hart die veel moeite heeft om het geluk weer te vinden. “Die inspiratie vond ik daar, op dat moment, in het verhaal van een dierbare; iemand die op jonge leeftijd is gestorven. Ze is tot op het laatst verliefd gebleven op de man die haar verlaten had", legt Duncan uit in een interview met Cornald Maas. "Haar dood had grote impact op me. Het was mijn eerste grote verlies en dat is het nog steeds. De song die toen ontstond, doopte ik 'Arcade' – de woorden en akkoorden kwamen, zo leek het, vanzelf vanuit het hart.” Het is een zwaar onderwerp, maar Duncan Laurence heeft het nummer ook geschreven ter inspiratie: “In het geval van Arcade heb ik uit het levensverhaal van mijn dierbare een advies voor mezelf gecreëerd, een levensles: je eigen geluk bepaal je zelf.” Het nummer is volgens Duncan een zoektocht geweest, maar hij is blij met het eindresultaat. "Ik heb de afgelopen jaren heel veel geschreven voor mezelf maar ook voor anderen. Het was echt een zoektocht naar welke muziek ik straks naar buiten wil hebben. En dit is wel een heel mooi begin van een volgende fase", vertelt Laurence in Aan De Slag!.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Symboliek achter het water

De videoclip van 'Arcade' is onderwater gefilmd onder leiding van regisseur Paul Bellaart. Waarom water? "De oppervlakte staat voor de hoop die ik beschrijf in het liedje, het verlangen naar iets, het verlangen naar liefde”, legt Laurence uit in de uitzending van Bart. "Het eerste idee wat we hadden over het water. Die vonk kwam door het nummer. Het leek wel alsof het geschreven was voor dit soort beelden", legt Bellaart uit. "Dromerig als het nummer begint met een wereld die niet de wereld is zoals we die kennen, maar van andere orde is. Om dat te kunnen verbeelden voelt het heel erg alsof we dat onder water zouden kunnen gaan doen."

Duncan Laurence vertegenwoordigt Nederland op donderdag 16 mei in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv met 'Arcade'.

Lees alles over het songfestival op onze speciale overzichtspagina.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie