Programma

Het verhaal achter 'Waterfront' van Simple Minds

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Waterfront' van Simple Minds

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertellen de mannen van Simple Minds het verhaal achter ‘Waterfront’.

Begonnen met de Dynacord

“Het begon allemaal met een basversterker: de Dynacord”, zegt gitarist Charlie Burchill. Hij zit in de studio en denkt samen met frontman Jim Kerr terug aan het moment dat de Simple Minds-hit ‘Waterfront’ ontstond. Burchill herinnert zich nog goed hoe de kenmerkende baslijn van de track tot stand kwam: “Met de Dynacord kon je een noot samplen en die werd dan herhaald. Onze bassist Derek zat met de versterker te spelen en toen kwam dat ritme eruit.” Het leidt uiteindelijk tot tot een memorabel intro. Charlie kan er wel om lachen: “Een vriend van ons zegt altijd ‘goede baslijn’. Het is maar één noot. Maar ja, het ís een goede baslijn.”

Een avondwandeling langs de rivier

Jim Kerr staart over het water en denkt aan het begin van de jaren tachtig: “Toen we ‘Waterfront’ maakten, was Glasgow in verval. Vanaf de oorlog tot aan de jaren zeventig was Glasgow een brandpunt van industriële techniek en scheepswerven. Maar in de jaren tachtig gingen de werven stuk voor stuk ten onder. Glasgow werd een spookstad. Het was een wanhopige tijd.” Toch loopt Kerr in die tijd graag langs de rivier. Op een avond in augustus 1983 geeft die wandeling hem zelfs hoop: “De rivier was door de industrie vervuild geraakt. Het was een dode rivier. Maar na een paar jaar zonder industrie, zwom er ineens weer zalm. Een week later bedacht bassist Derek dat ritme. Door die wandeling begon ik gelijk te schrijven. Ik heb de tekst van ‘Waterfront’ toen in een half uur geschreven.”

Altijd raak

‘Waterfront’ is op dat moment precies wat Simple Minds nodig heeft. “We begonnen toen in grote zalen en op festivals te spelen. Dan heb je een paar nummers nodig die echt werken,” vertelt Kerr. De kracht die het nummer toen had, is er volgens hem nu nog steeds: “Als we op een festival spelen waar de band voor ons echt heeft lopen blazen, beginnen we vaak met ‘Waterfront’. Dan ligt de bal meestal in één keer in het net.”

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Waterfront' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie