Artiest

Coolio

  1. Artiestenchevron right
  2. Coolio
Amerikaanse rapper die in 1995 een nummer 1-hit scoort met 'Gangsta's Paradise', een muzikale bijdrage aan de film Dangerous Minds. Coolio scoort daarna ook nog hits met 'Too Hot', '1 2 3 4 (Sumpin' New)' en 'C U When U Get There'.

Artis Ivey houdt ooit een jamsessie met zijn vrienden. Hij draagt een Western overhemd, tokkelt op zijn gitaar en zingt uit volle borst. Een van zijn kameraden merkt gekscherend op: "Wie denk je wel niet dat je bent? Coolio Iglesias?"

Brandweer

Coolio, geboren 1 augustus 1963, rapt al sinds hij op de middelbare school zit in de jaren ’70. Na het behalen van zijn diploma concentreert hij zich tijdens zijn studie op zijn muzikale vorming. Na zijn afstuderen, probeert Coolio het eerst als brandweerman bij de California Department of Forestry. Misschien hoopt hij de gang-oorlog die op dat moment in Los Angeles woedt, te ontvluchten. Mogelijk denkt hij dat de disclipline van de brandweermacht het afkicken van zijn drugsverslaving zal vergemakkelijken. Zeker is dat de bosbranden zijn vuur en passie voor de ghetto-rap niet kunnen blussen.

Toegankelijk

In 1994 debuteert Coolio met de plaat It Takes A Thief. Met de van die plaat afkomstige single 'Fantastic Voyage' bewijst Coolio dat zijn rap voor iedereen toegankelijk is, en niet enkel voor 'tha brothers in tha hood'. Met 'Gangsta's Paradise', de thema-song voor de film Dangerous Minds bereikt hij wereldwijde roem. Het nummer is geschreven door Stevie Wonder en krijgt een plekje op zijn tweede plaat: Gangsta's Paradise (1995). In de videoclip is actrice Michelle Pfeiffer te zien die tevens de hoofdrol in de film speelt. Twee jaar later verschijnt My Soul.

Liefdadigheid

Maar Coolio is méér dan 'zomaar' een rapper. Hij is fanatiek golfer, snowboarder, kapper en acteur. En hoewel hij zes eigen koters heeft voorgebracht, houdt zijn liefdadigheid voor kinderen daar niet op. Regelmatig doet hij iets voor kinderen of kansloze jongeren.