Artiest

Usher

  1. Artiestenchevron right
  2. Usher
Amerikaanse R&B-zanger die in 1997 zijn eerste grote hit scoort met 'You Make Me Wanne' van het album My Way. Terwijl hij in Amerika de lijsten bestormt, blijft het in Nederland vrij bescheiden met hitjes als 'Nice And Slow', 'My Way' en 'Pop Ya Collar'. De tweede top 10-hit in Nederland komt pas in 2001, met 'U Remind Me'.

UsherUsher wordt in 1979 geboren als Usher Raymond in Chattanooga, Tennesee. Zijn muzikale scholing begint in het gospelkoor, zoals bij vele R&B-sterren.

Negen jaar

Vanaf zijn negende klimt hij regelmatig op het podium, om er uiteindelijk op zijn veertiende vanaf geplukt te worden door producer Antonio 'L.A.' Reid van LaFace Records, het label dat ook jonge R&B-sterren als Brandy en Monica brengt.

Atlanta

Met zijn gezin woont hij dan al twee jaar in Atlanta, Georgia, omdat hij volgens zijn moeder daar dichter bij het vuur zit. Ze krijgt gelijk als hij een contract krijgt met LaFace.

Puff Daddy

Usher gaat nog naar de middelbare school wanneer zijn eerste album uitkomt. Usher is geproduceerd door Sean Combs, dan ook bekend als Puff Daddy. In Amerika wordt het album een bescheiden succes. Usher wordt hierdoor onder andere gevraagd een jingle voor Coca Cola in te zingen. 

My Way

Zijn tweede album My Way uit 1997 levert meer international succes op. De single 'You Make Me Wanna' wordt een top 10-hit in Nederland.

Eigen stempel

In samenwerking met hit-producers als Jermaine Dupri, Babyface en Puff Daddy schrijft Usher zelf zes nummers. Muzikaal en tekstueel drukt hij meer zijn eigen stempel op het album.

Bad boy-imago

Daarnaast wordt het duidelijk dat het Bad Boy-imago nog niet bij hem past. De zanger is vanaf dan het braafste jongetje van de R&B-klas. 

Acteren

Usher blijkt naast zijn zang-& danskwaliteiten ook over acteertalent te beschikken. Volgens de bladen kiest hij voor een gastrol in The Bold And The Beautiful omdat zijn moeder een fan is van de serie. Deze rol in zijn moeders favoriete soap levert hem in Nederland de meeste gezichtsbekendheid op, maar hij speelt ook gastrollen in Moesha en in de horrorfilm The Faculty.

Vierde album

Het vierde album van Usher, 8701, is vernoemd naar het jaar '87 (het jaar dat Usher zijn eerste stappen op het podium maakt) en het jaar '01 (het jaar van de release van het album).

Internationaal

Voor de internationale markt krijgt 8701 ook een aantal bonustracks mee, zoals 'Pop Ya Collar, dat met name in Engeland een hit wordt, maar in Nederland niet zo goed scoort als de single 'U Remind Me. 

P. Diddy

De samenwerking met Sean 'P. Diddy' Combs werpt in 2002 opnieuw de spreekwoordelijke vruchten af wanneer ze samen de hitlijsten bestormen met 'I Need A Girl'.

Volwassener

Usher profileert zich steeds minder als de Benjamin in de hitparade. Dat hij volwassen is geworden blijkt niet alleen uit de veelvuldig in clips getoonde sixpack, maar ook uit de relatie met TLC-zangeres Rozonda 'Chilli Thomas en zijn vete met Sisqo.

Muzikale ommekeer

Dit alles uit zich niet echt in een muzikale ommekeer, want ook op het album 8701 en in de samenwerking met P Diddy vormen de sexy ballads de boventoon. Het zwoele repertoire wordt vanaf de 21ste eeuw echter gebracht door een volwassen R&B-ster en niet meer door het tienerpop-idool van de jaren negentig.

Nummers van Usher