Artiest

Rowwen Hèze

  1. Artiestenchevron right
  2. Rowwen Hèze

Rowwen Hèze is een Nederlandse band die zingt in een Noord-Limburgs streekdialect. De groep breekt in 1992 door met de single Bestel Mar en staat dat jaar voor het eerst op Pinkpop. De albums Rodus & Lucius en Onderaan Beginne bereiken de eerste plek.

Biografie

Halverwege de jaren zeventig formeert een jonge Jack Poels uit het Noord-Limburgse dorpje America met drie vrienden de hardrockband Bad Edge, waarmee hij voornamelijk covers ten gehore brengt van Britse rockbands als Status Quo en Thin Lizzy. De groep brengt in 1981 zelfs een volledige elpee uit, maar bij gebrek aan succes wordt Bad Edge vier jaar later opgeheven. Poels wordt al snel door dorpsgenoot Theo Joosten gebeld met de vraag of hij niet de nieuwe zanger van zijn band The Legendary Texas Four wil worden. Poels twijfelt geen moment, maar stelt als voorwaarde dat hij ook zelfgeschreven dialectnummers mag zingen. De eerste opname die deze nieuwe formatie maakt, is het feestelijke America Dat Stiet, dat in 1985 dankzij carnavalsvereniging De Turftreiërs op cassette verschijnt.

Niks Stront Niks

De band heeft inmiddels de naam Rowwen Hèze aangenomen, een verwijzing naar de roemruchte dorpeling Christiaan Hesen, die leefde van 1853 tot 1947. Het liedje America Dat Stiet is een lokaal succes en sinds 2011 prijkt de songtitel ook op het plaatsnaambord van America. In 1986 verschijnt er opnieuw een cassette, nu met twee liedjes: De Toet en De Piel In Brand. Dankzij een controverse rondom het volgende carnavalsnummer van Rowwen Hèze verwerft de band landelijke bekendheid. Poels neemt in 1987 de Gemeente Horst op de hak in Niks Stront Niks. Dat schiet bij De Turftreiërs in het verkeerde keelgat en er volgt een boycot. Via regionale kranten hoort Huub Mans van de boycot en trekt in 1987 met een cameraploeg naar America voor een reportage in Van Gewest Tot Gewest.

Pinkpop ‘92

De Piel In Brand verschijnt in december 1987 met Niks Stront Niks, De Toet en nog drie dialectnummers op de in eigen beheer uitgebrachte titelloze elpee. De groep wordt daarna gecontracteerd door platenfirma HKM en brengt in 1990 het minialbum Blieve Loepe uit. Boudewijn de Groot produceert in 1991 de eerste echte langspeler Boem. De plaat levert de formatie zijn eerste landelijke hit op met Bestel Mar, een bewerking van de Los Lobos-song Anselma. Rowwen Hèze overweegt eventjes Los Limbos als alternatieve bandnaam. Bestel Mar is begin 1992 een klapper van een hit. Voor het eerst sinds Sollicitere van Janse Bagge Bend uit 1983 staat er weer een Limburgs dialectnummer hoog in de hitlijsten. Opvolger Kroenenberg is in het voorjaar van 1992 een hitje. De band treedt dat jaar voor het eerst op Pinkpop op.

Flaco Jiminez

Het Pinkpop-optreden van Rowwen Hèze verschijnt in het najaar van 1992 op cd onder de titel In De Wei. De livereputatie van de band is meteen landelijk gevestigd en vanaf dat jaar treedt de groep door heel Nederland op, of men de songteksten nu verstaat of niet. En passant is er een heropleving van streektaalliedjes, die later in de jaren negentig zal leiden tot het succes van bands als De Kast en Skik. Het tweede volwaardige album, Station America, verschijnt in de lente van 1993 en staat op nummer 15 in de albumlijst. De single Rowwen Hèze, een lied over Hesen, is in mei een klein hitje. In 1994 verschijnt de single The Moon Is Mine, de eerste samenwerking met texmexmuzikant Flaco Jiminez. Ook dit is een bescheiden hit.

’t Is een kwestie van geduld

1995 is opnieuw een topjaar voor de band uit de Peel. Het album Zondag In ’t Zuiden is de eerste top 10-notering voor de Limburgers in de verkooplijst. De eerste single is ’t Roeie Klied, een vertaling van de tirolersong Koa Hiatamädl. Het titelnummer van het album is die zomer een hitje en groeit uit tot een geliefd nummer tijdens concerten. Aan het eind van het jaar staat een liveversie van De Neus Omhoeg hoog in de hitlijsten. In februari van het daaropvolgende jaar wordt Rowwen Hèze uitgenodigd voor de opnames van het NPS-programma With A Little Help From My Friends, waarbij het Metropole Orkest liedjes van Nederlandse bands bewerkt. Daar wordt het nummer Limburg gespeeld, dat vervolgens op single verschijnt. Deze versie bereikt in juni 1996 de hitlijsten en is sinds 1999 in elke editie van de Top 2000 te vinden.

Van America naar Amerika

Rowwen Hèze brengt in het voorjaar van 1997 het album Water, Lucht En Liefde uit. Hoewel het de groep een derde plek in de Album Top 100 bezorgt, worden geen van de singles noemenswaardige hits. Samen met muzikant en filmmaker Leon Giesen vertrekt de band in maart 1998 naar de Amerikaanse staat Texas voor de opnames van de documentaire Van America Helemaal Naar Amerika. Deze wordt in december van dat jaar door de NPS uitgezonden. In de tussentijd verschijnt de single She Stole My Accordeon, de tweede samenwerking met Flaco Jiminez. Om het tiende jubileum van de eerste elpee van Rowwen Hèze te vieren, verschijnt in mei 1999 de dubbel-cd ’t Beste Van Twee Werelden, met op de eerste schijf de hits van de band tot dan toe en op de tweede schijf een concertregistratie. Dezelfde maand staat de band voor de tweede keer op Pinkpop.

Nicky Verstappen

In het jaar 2000 kijken de heren van Rowwen Hèze weer volop vooruit. In maart verschijnt het album Vandaag, dat de tweede plek in de Album Top 100 bereikt, onder Supernatural van Santana. De eerste single is de ballad November, dat zijn melodie leent van de Ierse song Fáinne Geal An Lae van de Zeventiende Eeuwse harpist Thomas Connellan. Na een continue stroom aan albums en singles in het voorgaande decennium is het relatief stil in 2001 en 2002, al gaat Rowwen Hèze in die periode wel tientallen middelgrote festivals in het land af. Het album Dageraad wordt in 2003 uitgebracht en piekt op nummer 4. De single Vur De Kerk Op ’t Plein is de eerste hitsingle voor de groep in zeven jaar tijd. De cd bevat ook het voor de vermoorde Nicky Verstappen geschreven lied Vlinder. Wederom reizen de Limburgers stad en land af in hun tourbus.

De Peel In Brand

Wanneer Rowwen Hèze in 2005 zijn twintigste verjaardag viert, roepen de fans De Peel In Brand uit tot de beste song van de Limburgse groep. Aansluitend wordt het nummer opnieuw opgenomen en verschijnt het op cd-single. Ditmaal bereikt De Peel In Brand de landelijke hitlijsten; negentien jaar na de eerste amateuropnames ervan. De single is de grootste hit van Rowwen Hèze sinds 1995. De groep staat in mei voor de derde keer op Pinkpop. De verzamel-cd ’t Beste Van 20 Joar - Kilomeaters staat in 2005 op nummer 7 in de Album Top 100. Het daaropvolgende studioalbum Rodus & Lucius komt in september 2006 op nummer 1 binnen in de verkooplijst. De single Vechte, Valle En Opstoan bereikt die zomer de hitparades. Het nummer Blad An De Palm wordt in 2007 gebruikt als tune voor de tv-serie De Hemelpaort op de provinciale omroep L1.

Nieuwe versies

Tijdens de theatertournee Saus stopt Rowwen Hèze in 2008 zijn bekende liedjes in een nieuw jasje. Een liveregistratie verschijnt zowel op cd als dvd. Ook de twee volgende cd’s, Zilver uit 2010 en Manne Van Staal uit 2011, bevatten nieuwe uitvoeringen van oude Rowwen Hèze-songs. Saus en Zilver behalen beide de negende plek in de Album Top 100, terwijl Manne Van Staal de tweede plek bereikt, onder 21 van Adele. Het volgende album, Geal, komt in 2012 ook op de tweede plek binnen, onder Vrienden van Jan Smit. Geal is het eerste album met volledig nieuw werk van Rowwen Hèze sinds 2006. Voor de film Hemel Op Aarde maakt de groep in 2013 de soundtrack. De cd verkoopt aanzienlijk minder goed dan eerdere Rowwen Hèze-albums en komt niet hoger dan nummer 26, de laagste notering van de groep in de albumlijst sinds 1992. 

Terug op nummer 1

Hoewel de concertagenda voor 2014 en 2015 volgeboekt zit, verschijnen er in die jaren geen nieuwe albums van Rowwen Hèze. Pas in februari 2016 verschijnt er weer een nieuwe cd, getiteld Vur Altied. Het is de twaalfde top 10-notering voor de Limburgers in de albumlijst. De cd De Liefde, De Muziek, De Herinnering, geschreven rondom een theatervoorstelling over popfestival Pinkpop, mist in 2007 de top 10. Liedjesschrijver en zanger Jack Poels viert die zomer zijn zestigste verjaardag. De platenmaatschappij van Guus Meeuwis, Modestus Records, brengt in april 2019 het Rowwen Hèze-album Voorwaartsch uit. De plaat komt op nummer 3 binnen. Na vijftien jaar keert de band in juli 2021 terug naar de eerste plaats van de Album Top 100, nu met Onderaan Beginne.

Nummers van Rowwen Hèze