Artiest

Al Green

  1. Artiestenchevron right
  2. Al Green
Levende godfather van de soul. Amerikaan Al Green schrijft talloze grote hits zoals 'Tired Of Being Alone', 'Let's Stay Together', 'I Can't Get Next To You', 'I'm Still In Love With You', 'Call Me', 'Here I Am', 'Let's Get Married' en 'Love And Happiness'. 'Put A Little Love In Your Heart' is een duet met Annie Lennox.  In 2003 komt Al Green terug met een nieuwe soulplaat: I Can't Stop, opgenomen in Memphis met zijn ‘ontdekker’ producer Willie Mitchell.

Soul-legende Al Green wordt geboren in 1946 in een klein plattelandsstadje Forrest City, in Arkansas. Zijn vader is boer maar heeft ook een eigen gospel-groep, the Green Brothers. Op 9-jarige leeftijd zingt zoonlief gezellig een potje gospel met zijn vader mee. Daarna verhuist het gezin Green naar Grand Rapids, Michigan, waar Al naar school gaat en zich muzikaal verder ontwikkeld. Hij richt een R&B groep op: Al Green and the Creations, later The Creations genaamd en vervolgens the Soul Mates.

Doorbraak

De doorbraak komt voor  de Soul Mates in 1967, als het door Green geschreven 'Back Up Train' een hitje wordt in Amerika. Daarna volgt een periode zonder hits, maar Al blijft muziek maken en treedt op in tientallen nachtclubs. Daar wordt hij ontdekt door producer, engineer en componist Willie Mitchell, met wie hij op dienst Hi-label na het hitje 'I can’t get next to you'  in 1971 zijn eerste bestseller 'Tired Of Being Alone', opneemt. Daarna zou in deze samenwerking vele hits volgen: 'Let's Stay Together' en 'I'm Still In Love With You' (1972), 'Sha-La-La (Make Me Happy)', 'Here I Am' en 'Call Me' (1973).

Roerige tijden

Al Green is begin jaren ‘70 een R&B-superstar die bekendstaat om zijn soulvolle stem en energieke live shows. Greens belangstelling voor het evangelie neemt vanaf midden jaren ’70 toe. Vooral na de vreselijke schok als  zijn vriendin in 1974 zelfmoord pleegt. Hij wordt predikant bij The Full Gospel Tabernacle in Memphis. Ondanks deze tragische gebeurtenissen en zijn werkzaamheden als predikant, neemt hij nog drie albums op voor Hi-Records. Maar twee jaar later keert hij zijn label de rug toe en richt zijn eigen studio American Music op. Hij maakt en produceert zelf twee albums: The Belle Album (1977) en Truth And Time (1978). Deze platen hebben niet de commerciële impact van zijn vorige albums.

Gospel

Als Green in 1979 van een podium valt en zich ernstig blesseert, ziet hij dit als een boodschap van God om voortaan alleen nog maar gospel te maken.  Midden jaren ’80 keert Green terug naar de mainstream popmuziek als hij tekent bij A&M Records. Hij neemt 'Put A Little Love In Your Heart' op met Annie Lennox voor de Scrooged-soundtrack. In 1989 scoort hij zijn eerste Top 40-R&B single met 'As Long As We're Together', een duet met Al B. Sure. Met Arthur Baker heeft hij in 1989 een hit met 'The Message Is Love'. 1995 is een bijzonder jaar voor Green. Hij krijgt een eigen plaats in de Rock ‘N’ Roll Hall of Fame én hij brengt een soulplaat uit, 'Your Heart's In Good Hands'. In 2003 brengt hij het goed ontvangen album I Can't Stop uit.

Concerten

Green blijft zingen, platen maken en preken bij The Full Gospel Tabernacle. Tegenwoordig zingen zijn dochters Kora, Alvi en Rubi ook mee als achtergrondzangeressen.