Artiest

Roy Hargrove

  1. Artiestenchevron right
  2. Roy Hargrove
De in 1969 geboren Texaanse trompettist Roy Hargrove werd op jonge leeftijd geïnspireerd door de gospelmuziek die hij elke zondag in de kerk hoorde. Samen met de R&B en de funk die hij via de radio leerde kennen inspireerde deze muziek Hargrove ertoe om trompet te gaan spelen.

Improviseren

Op de lagere school begon hij met trompetlessen. Op de middelbare school speelde hij reeds op hoog niveau. Het was daar dat hij saxofoonlegende David "Fathead" Newman zag spelen. Vanaf dat moment wist Hargrove dat hij wilde leren improviseren zoals Newman.

Ontdekt

Na de middelbare school zette hij zijn opleiding voort op de Booker T. Washington School for the Visual and Performing Arts in Dallas. Tot zijn mede-studenten behoorden onder meer Erykah Badu en Norah Jones. Hargrove viel op en werd in zijn eerste jaar officieel ontdekt door Wynton Marsalis, die als gastdocent op de Booker T. Washington lesgaf. Marsalis regelde een auditie voor Ft. Worth's Caravan of Dreams Performing Arts Center. Hargrove kwam met succes door de audities heen. Niet veel later trad hij op met Hubbard, Dizzy Gillespie en Herbie Hancock. In het laatste jaar van zijn studie werd hij benaderd door Frank Morgan om hem te vergezellen op zijn Europese tournee.

Boston

In 1988, inmiddels afgestudeerd aan de Booker T. Washington School, trok Hargrove naar het oosten des lands. Daar studeerde hij muziek aan Berkley in Boston. Een jaar hield hij dit vol. Eenmaal in de buurt van jazzparadijs New York ging al snel het grootste gedeelte van zijn tijd in jam sessies en optredens zitten. Hij trad op met Bobby Watson, Ricky Ford, Carl Allen en Superblue.

Eerste soloplaat

In 1990, op 21-jarige leeftijd, bracht hij zijn eerste solo album uit voor Novus, "Diamond In The Rough". Vier jaar en vier albums verder maakte Hargrove de overstap van Novus naar Verve, zijn huidige platenmaatschappij, met het album "With The Tenors Of Our Time". Verschillende jonge musici als Joe Henderson, Stanley Turrentine, Johnny Griffin, Redman en Branford Marsalis zijn op dit album te horen.

Vernieuwen

Hargrove blijft zichzelf stilistisch vernieuwen en zorgt ervoor dat elk album een unieke sound heeft. Op zijn album, "Hard Groove", laat hij een old school soul geluid horen.  Zoals op het hoesje staat:  'An organic musical street party at the corner of hip-hop and bop'. Bovendien wordt hij op het album bijgestaan door old school soul en funk helden als Erykah Badu, Q-Tip, D'Angelo en Common.

Kwintet

Op zijn plaat "Earfood" uit '08 gaat hij met zijn kwintet, een echte 'working band' met daarin de zeer getalenteerde jonge pianist Gerald Clayton, heerlijk alle kanten op. Het repertoire is geworteld in traditie maar aangekleed met nieuwe elementen. De melodieuze stukken zijn uitgediept tijdens de tournees en de uitvoering ervan is altijd veelzeggend en interessant.Zijn laatste plaat "Emergence" (2009) is zijn eerste CD in een bigband-bezetting.