Artiest

Roger Waters

  1. Artiestenchevron right
  2. Roger Waters
Mede-oprichter en creatief brein van Pink Floyd. Na zijn vertrek uit de band is hij succesvol als solo-artiest.

Cambridge

George Roger Waters wordt op 9 september 1943 geboren in het Engelse Great Bookham, Surrey. Hij groeit op in Cambridge, waar hij samen met jeugdvriend Syd Barrett naar de Morley Memorial Junior School gaat. De twee studeren later samen aan de Cambridge County School for Boys.

Pink Floyd

Samen met Syd Barrett, Richard Wright en Nick Mason richt Roger Waters in 1965 Pink Floyd op. Syd Barrett is in de begindagen de gezichtsbepaler en drijvende kracht van de band. Zijn overmatige drugsgebruik is van grote invloed op de muziek van Pink Floyd en maakt van de band de eerste psychedelische rockgroep.

Gilmour

De gezondheid en het gedrag van Syd verslechteren echter en hij verlaat de groep in 1968. David Gilmour is zijn vervanger. Hij blijkt samen met Waters, die de rol van creatief brein en drijvende kracht op zich heeft genomen, een perfect duo te vormen.

Succes

Met Waters aan het roer brengt Pink Floyd in de jaren '70 een serie albums voort die nog steeds worden beschouwd als meesterwerken. Voor de albums The Dark Side Of The Moon uit 1973 en Wish You Were Here uit 1975 schrijft hij alle teksten. Voor Animals, dat in 1977 verschijnt en The Wall uit 1979 componeert hij ook veel muziek.

Solo

Kort na de release van het weinig succesvolle album The Final Cut, dat in 1983 uitkomt, stapt Roger Waters uit Pink Floyd. Hij gaat zich richten op een solo-album.

Hitch Hiking

Een jaar na zijn vertrek uit Pink Floyd brengt Roger Waters het album The Pros and Cons of Hitch Hiking uit. Hij had het album al af ten tijde van The Wall en legde het toen aan de overige leden van Pink Floyd voor als nieuw album. Zij vonden de nummers echter te persoonlijk en zo werd de plaat in de wachtkamer gezet.

Radio K.O.A.S.

Na in 1986 een bijdrage te hebben geleverd aan de soundtrack van de film When The Wind Blows brengt Waters in 1987 zijn tweede soloplaat Radio K.O.A.S. uit.

Berlijn

Nadat de Berlijnse muur voor de ogen van de wereld tegen de vlakte gaat, vindt Waters de tijd rijp voor een hernieuwde uitvoering van The Wall. Hij bedenkt een show met een gigantische piepschuimen muur die op 21 juli 1990 live per satelliet over de hele wereld te zien is. 

Amused To Death

Artiesten als Van Morrison, Sinéad O'Connor, Joni Mitchell en Marianne Faithfull werken mee aan het project in Berlijn maar ondanks alle inspanning wordt de show niet het succes waarop Waters hoopt. Hij revancheert zich vervolgens met het album Amused To Death dat in 1992 verschijnt.

In The Flesh

Wanneer Roger Waters in 1999 weer op tournee gaat met zijn In The Flesh-tour blijkt zijn populariteit nog steeds enorm te zijn. Dit komt mede doordat Pink Floyd, dat in 1986 zonder hem weer was gaan optreden, er in 1994 mee was gestopt. Het album In The Flesh Live verschijnt in 2000.

Live 8

Pink Floyd komt in 2005 weer bij elkaar voor een speciale reden: Live 8. De door Bob Geldof georganiseerde reeks benefietconcerten om aandacht te vragen voor de armoede in Afrika inspireert de band om weer samen een podium te delen. Een echte reünie blijft uit.

Tour

Roger Waters treedt in 2006, het jaar dat Syd Barrett overlijdt, en 2007 op in Noord-Amerika, Europa en Australië met zijn Dark Side of the Moon Live-tour. Voormalig-Pink Floyd collega Nick Mason vergezelt hem op verschillende data. 

Live Earth

In Rolling Stone Magazine maakt Roger Waters in maart 2007 bekend dat hij op 7 juli van dat jaar op zal treden tijden Live Earth in de Verenigde Staten. Hij voegt er meteen aa toe dat de overige Pink Floyd-leden niet van de partij zullen zijn.