Artiest

Arthur Conley

  1. Artiestenchevron right
  2. Arthur Conley
Amerikaanse soulzanger die in 1967 een Top 10-hit scoort met 'Sweet Soul Music'. Ook 'Funky Street' en 'People Sure Act Funny' halen de Nederlandse Top 40. Arthur Conley (57) overlijdt op 17 november 2003 in zijn woning in Ruurlo. Hij leed aan kanker.

Vlucht

Conley wordt op 4 januari 1946 geboren in Georgia. Zijn stem lijkt op die van Sam Cooke, hij is de beschermeling en beoogd opvolger van Otis Redding, maar hij ontvlucht de wereld van de soul. In de Achterhoek zoekt hij als 'Lee Roberts' met succes de anonimiteit. Hij is er actief als begeleider van soulbandjes. Ook ontwerpt hij er stoelen en tapijten.

Sweet Soul Music

In zijn geboortestreek wordt Conley bewonderd omdat zijn stem als twee druppels water lijkt op die van Sam Cooke. Hij krijgt er de bijnaam Sam Cooke junior door. De moord op Cooke betekent voor Conley de start van een solocarrière. Een promotor brengt hem in contact met Otis Redding en die neemt Conley op sleeptouw. Redding herschrijft een oud gospelnummer van Sam Cooke en 'Sweet Soul Music' is geboren.

Rouw

Een vliegtuigongeluk maakt eind 1967 een eind aan het leven van Redding. Zijn dood ontregelt het leven van Conley. "Ik miste Otis heel erg. Toen hij stierf, was ik nog steeds het bange jongetje dat in het middelpunt van de harde zakenwereld was terechtgekomen. Ik durfde me niet te uiten en deed wat me gezegd werd.'' De platen die hij na de dood van Otis Redding maakt, floppen.

Nederland

"Ik ben de hele wereld over geweest, van Helsinki tot Zuid-Afrika, van Berlijn tot Los Angeles. Midden in dat kruis ligt Nederland. Toen het in 1978 tijd werd dat ik vaste grond onder de voeten kreeg, was het dus duidelijk waar ik me moest vestigen'', zo motiveerde de soulartiest zijn beslissing om te verhuizen. Een bekend tv-fragment van Conley is zijn optreden in het programma Moef gaga, waar hij zijn grote hit 'Sweet Soul Music' ten gehore brengt. Arthur Conley overlijdt op 17 november 2003 in zijn woning in Ruurlo. Hij leed aan kanker.