Artiest

Kiss

  1. Artiestenchevron right
  2. Kiss
Kiss is een hardrockband uit New York City, die in 1979 een nummer 1-hit scoort met I Was Made For Lovin' You. De band dankt zijn bekendheid vooral aan het gebruik van zijn kenmerkende zwart-witte make-up en imposante stadionconcerten. Wereldwijd verkoopt Kiss ruim honderdmiljoen platen.

Biografie

Kiss wordt in 1973 opgericht door Gene Simmons, Paul Stanley, Peter Criss en Ace Frehley en brengt een jaar later al zijn debuutalbum Hotter Than Hell uit op Casablanca Records. Dankzij het extravagante uiterlijk van de muzikanten en de sensationele shows groeit Kiss snel uit tot een geliefde band. Kissmania neemt vooral in de VS grootse vormen aan. Zo brengt Marvel Comics een stripboek uit over het viertal. De bandleden doneren hiervoor allemaal bloed, dat vervolgens vermengd wordt met de rode verf voor het eerste album. De parafernalia variëren van stickers en actiefiguurtjes tot condooms en doodskisten.

Dynasty

Hoewel de platen van Kiss met name in de VS over de toonbank vliegen, blijven de verkopen in Nederland achter. Pas in 1979, wanneer Kiss op het hoogtepunt van zijn roem het album Dynasty uitbrengt, wordt de band opgemerkt door het Nederlandse publiek. De groep maakt met I Was Made For Lovin' You een cross-over tussen hardrock en discomuziek. Het nummer is niet van de radio af te slaan en staat in de zomer van 1979 acht weken op nummer 1. Opvolger Sure Know Something bereikt in oktober nipt de tweede plek, omgeven door twee Michael Jackson-hits. Dynasty staat in Nederland twee weken bovenaan de albumlijst. De elpee Unmasked behaalt in 1980 de top 5.

Zonder make-up

Net wanneer het publiek in Europa de geschminkte hardrockers in de smiezen krijgt, begint het te rommelen in de band. Drummer Eric Carr vervangt Peter Criss vanaf het soundtrackalbum Music From The Elder in 1981 en een jaar later stapt ook Ace Frehley op. Zijn gezicht is wel nog te zien op de albumhoes van Creatures Of The Night. Dat album bevat tevens twee composities van de dan nog relatief onbekende rockzanger Bryan Adams. De teruglopende populariteit doet Kiss besluiten om de make-up van hun gezichten te wassen, te beginnen met het album Lick It Up uit 1983. Het nieuwe imago is helemaal in lijn net dat van bands als Aerosmith, Whitesnake en nieuwkomers Bon Jovi.

Laatste optreden in Amsterdam

Eric Carr overlijdt op 24 november 1991, op dezelfde dag als Queen-zanger Freddie Mercury. De band blijft ongeschminkt door bikkelen en keert in 1992 zelfs nog even terug in de hitparades met Unholy. Oudleden Ace Frehley en Peter Criss voegen zich in 1996 weer bij de band, voor het eerst tijdens een reünie-optreden bij MTV Unplugged. Twee jaar daarna komt ook de make-updoos weer tevoorschijn, wanneer het album Psycho Circus wordt uitgebracht. Ondanks dat Kiss blijft optreden, verschijnt er geen nieuwe muziek meer tot in 2012 het album Monster in de schappen ligt. Dit is het laatste album van de groep. Kiss eindigt zijn carrière op 21 juli 2022 in de Ziggo Dome te Amsterdam, met zijn laatste optreden ooit.