Programma's
KRO-NCRV

KISS-bassist Gene Simmons is meer dan een uitgestoken tong

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. KISS-bassist Gene Simmons is meer dan een uitgestoken tong

Zeg je Gene Simmons, dan denk je automatisch aan die make-up en de tong. Maar de bassist van KISS heeft ook op muzikaal vlak een hoop klaargespeeld, en verdient daarom een plekje in De Gouden Snaar bij Het Oor Wil Ook Wat.

Gene Simmons wordt op 25 augustus 1949 in Haifa, Israël geboren als Chaim Witz. Als hij acht jaar oud is, verhuist hij met zijn moeder Florence Klein naar New York, waar hij de naam Gene Klein aanneemt.

Al snel weet Gene dat hij de muziekindustrie in wil. Hij krijgt op zijn viertiende een tweedehands gitaar van zijn moeder en begint fanatiek te oefenen. Uiteindelijk besluit hij dat de bas beter bij hem past. Wanneer hij zijn debut op het podium maakt bij de band Lynx (uiteindelijk beter bekend als The Missing Links), kiest hij voor de naam Gene Simmons als een tribute naar de rockzanger Jumpin’ Gene Simmons.

Omdat je het waard bent

In zijn eerste jaren als muzikant weet Simmons nog geen grote successen te behalen, al doet hij wél veel ervaring op in een flinke lijst aan bandjes waarin hij speelt. In de jaren 70 komt het er dan toch van, wanneer de bassist zijn muzikale soulmate tegenkomt: Stanly Eisen, die later als Paul Stanley furore maakt als frontman van KISS.

Samen vormen ze de band Wicked Lester, maar het duo, dat The Beatles als grote voorbeeld heeft, beseft al snel dat ze in deze formatie hun muzikale dromen niet na kunnen jagen. Met de toevoeging van drummer Peter Criss en gitarist Ace Frehley is er dan eindelijk de gedroomde line-up. En wanneer de band ook nog eens besluit om hun iconische make-up te dragen, is de klassieke line-up van KISS geboren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

A goodbye's KISS

Na de grote successen van KISS in de jaren 70, gaat de groep iets minder succesvol de eighties in. Frehley en Criss besluiten de band te verlaten, en in 1983 wordt er zelfs gekozen om zonder de iconische make-up op te treden. Dit houden Simmons en co. tot 1996 vol - in dat jaar kondigt de band een reünie met de oorspronkelijke leden én met make-up aan.

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie