Artiest

Editors

  1. Artiestenchevron right
  2. Editors
Editors is een Britse indierockband uit Birmingham die in de zomer van 2005 de debuutplaat The Back Room uitbrengt. De groep scoort vooral radiohits, maar weet daarmee een flinke achterban te creëren. In 2018 komt alweer het zesde album van de band uit: Violence.

Editors bestaat uit zanger en gitarist Tom Smith, gitarist Justin Lockey, bassist Russell Leetch, drummer Ed Lay en toetsenist Elliot Williams. De band begint ooit op de universiteit in Stafford, maar opereert nu vanuit Birmingham. Editors ligt muzikaal op de lijn Joy Division - Interpol - Franz Ferdinand en wordt dan ook eindeloos vergeleken met deze bands.

Werken in callcenters

Om een carrière in de muziek te kunnen bekostigen, moeten de bandleden eerst baantjes in schoenenwinkels en callcentra uithouden. Maar dat hebben ze graag over voor het grote plan: eerst veel spelen, dan pas een plaat opnemen en proberen in de spotlights te komen.

The Back Room

De groep debuteert in 2004 met de single 'Bullets'. Later volgen ook de singles 'Munich', 'Blood' en 'All Sparks' van het debuutalbum The Back Room, dat in 2005 uitkomt. De band staat in 2006 op festivals als Pinkpop en het Belgische Rock Werchter. In de herfst van 2006 volgt een clubtour door Europa.

Smokers

Het tweede album van Editors, getiteld An End Has A Start, verschijnt in juni 2007 en wordt gereleased in een stijf uitverkochte Melkweg. De producer is Jacknife Lee, die al werkte met bands als Snow Partol en Bloc Party. Een van de succesvolste singles van dit album is 'Smokers Outside The Hospital Doors'. Op het album is een duidelijke nieuwe sound te horen, dat betekent nieuwe optredens: na Lowlands en het Belgische Pukkelpop kan Editors zich een ware festivalband noemen.

Gouden plaat

In 2008 krijgt Editors voor hun debuutalbum The Back Room een gouden plaat uitgereikt. Deze gouden plaat krijgt de band uit handen van 3FM. Daarna geven de mannen een spetterend concert in de Heineken Music Hall.

Nieuwe sound

De heren blijven komen met nieuwe singles. In 2009 komt het album In This Light And On This Evening uit, met een rauwere en meer electronische sound. 'Papillon' is hier het eerste wapenfeit van en wordt mateloos populair, net als de band zelf. Vier jaar later volgt het vierde studioalbum The Weight Of Your Love. Gitarist Chris Urbanowicz heeft de groep dan al verlaten. Ook wordt dit album gemaakt met een andere producer: Jacquire King, die al produceert voor Kings of Leon. 'A Ton Of Love' komt in mei 2013 als eerste single van de plaat uit en doet het wederom goed.

Van demo's naar In Dream

Het vijfde album In Dream wordt gemaakt in een klein dorpje in de Schotse Hooglanden. Hier worden demo’s opgenomen van de ideeën die zanger Tom Smith en gitarist Justin Lockey al klaar hebben liggen. Na zes weken uitproberen en opnemen, zijn de meeste tracks klaar. In Dream wordt in oktober 2015 uitgebracht.

Magazine

Op 9 maart 2018 komt een spiksplinternieuw album uit van de band: Violence. Van dit zesde studioalbum is de track Magazine al uit. Het nummer wordt 3FM Megahit en bezorgt de band een optreden op Pinkpop 2018. Zanger Tom Smith zegt over 'Magazine': "It’s a song that’s been in the background a long time. I’m scared of saying it’s a political song, but it kind of pokes fun at figures of power and that empty posturing… bravado and showmanship that isn’t believable."