Artiest

Janet Jackson

  1. Artiestenchevron right
  2. Janet Jackson
Janet Jackson is een Amerikaanse zangeres en actrice, die halverwege de jaren tachtig doorbreekt met het album Control. Ze scoort een dertigtal hits in Nederland, waarvan Together Again in 1998 als enige de eerste plek bereikt. Ze is de jongere zus van Michael Jackson.

Biografie

Janet Damita Jo Jackson wordt op 16 mei 1966 geboren in Gary, Indiana. Ze is de jongste telg uit het zeer muzikale gezin dat ook Michael, Jermaine, Jackie, Tito, Marlon, Randy (die gezamenlijk The Jacksons formeren), Rebbie en La Toya Jackson voortbrengt. Na een aantal kleine rolletjes in tv-series krijgt ze van muzikant Herb Alpert een platencontract voorgeschoteld bij zijn firma A&M Records. Ze neemt op vijftienjarige leeftijd haar titelloze debuutalbum op, dat grotendeels geproduceerd is door René Moore en Angela Winbush (oftewel René & Angela van de discohit I’ll Be Good). De elpee verschijnt in september 1982, twee maanden voor Michael Jacksons Thriller in de winkelschappen ligt. Het album van Janet verkoopt echter bij lange na niet zo goed. De deels door Giorgio Moroder geproduceerde opvolger Dream Street uit 1984 is evenmin een groot succes.

Control

De kansen keren voor Janet Jackson wanneer ze een samenwerking aangaat met het producersduo Jimmy Jam & Terry Lewis, die eerder deel uitmaken van de door Prince geformeerde band The Time en ook al grote hits hebben geproduceerd voor S.O.S. Band. Dit resulteert in 1986 in het album Control, dat in Nederland de top 10 haalt. Maar liefst zes nummers van de negen tracks tellende elpee behalen de Nederlandse hitparades. Achtereenvolgens zijn dat What Have You Done For Me Lately (top 5), Nasty (top 5), When I Think Of You (nummer 2, onder The Final Countdown van Europe), Control (top 10), Let’s What Awhile en The Pleasure Principle. In het najaar van 1987 scoort ze wederom een top 5-hit, nu als gastzangeres op Herb Alperts single Diamonds (samen met Lisa Keith). In 1989 zingt ze mee op het titelnummer van het Jacksons-album 2300 Jackson Street.

Rhythm Nation 1814

Het volgende album van de zangeres is Janet Jackson’s Rhythm Nation 1814 uit 1989. Vooral in de VS geldt dit album als een muzikale mijlpaal, met zeven singles die aldaar de top 5 bereiken. De elpee scoort in Nederland aanzienlijk minder goed dan de voorganger. De plaat komt niet hoger dan nummer 28 in de albumlijst. Zes van de zeven singles bereiken de Nederlandse hitlijsten, al is Rhythm Nation de enige top 10-notering. Janet Jackson treedt in oktober 1990 drie achtereenvolgende avonden op in de Rotterdamse Ahoy. In 1991 zingt ze mee op het nummer Who Colt The Game van Rita Marley, de weduwe van reggae-icoon Bob Marley. Een later later scoort Jackson een hit met The Best Things In Life Are Free, een duet met Luther Vandross uit de film Mo’ Money.

Duurste videoclip ooit

Jacksons vijfde album janet. verschijnt in mei 1993 en bereikt de vierde plek in de Album Top 100. De plaat wordt voorafgegaan door de single That’s The Way Love Goes. Zowel deze als de volgende single, If, bereiken de top 10. Nog vier singles komen de hitlijsten binnen, verspreid over drie kalenderjaren: Again eind 1993, Because Of Love in het voorjaar van 1994, You Want This begin 1995 en What I’ll Do in het voorjaar van 1995, gekoppeld aan het nieuwe nummer Whoops Now. In de zomer van 1995 scoort ze een top 5-hit met Scream, een duet met broer Michael. De door Mark Romanek geregisseerde videoclip is de duurste ooit gemaakt en kost indertijd 7 miljoen dollar. Het duet staat op Michael Jacksons dubbel-cd HIStory: Past, Present And Future - Book I, maar ontbreekt op Janets verzamel-cd Design Of A Decade 1986 / 1996.

Grootste hit

Toch is Janet Jackson nog lang niet klaar. Haar zesde album The Velvet Rope verschijnt in het najaar van 1997 en is haar hoogst genoteerde album in Nederland, met een stevige derde plek. De eerste single is Got ’Til It’s Gone, een bewerking van Joni Mitchells Big Yellow Taxi. De singer-songwriter doet zelf ook mee op het nummer, net als rapper Q-Tip. In februari 1998 scoort Janet Jackson haar grootste hit ooit wanneer de single Together Again twee weken op nummer 1 staat. Dat is tevens haar laatste Nederlandse top 10-notering. De singles I Get Lonely en Every Time zijn datzelfde jaar bescheiden hits. In juni treedt ze op in het Gelredome. Jackson is in 1999 te horen op singles van Busta Rhymes (What’s It Gonna Be?!) en Blackstreet (Girlfriend/Boyfriend). Janet Jackson is in het jaar 2000 op het witte doek te zien als tegenspeelster van Eddie Murphy in de comedyfilm Nutty Professor II: The Klumps. Voor de soundtrack zingt ze het nummer Doesn’t Really Matter, dat een grote hit is.

Nipplegate

In het voorjaar van 2001 scoort Jackson haar laatste grote hit in Nederland met All For You, het titelnummer van haar zevende album. Dit is tevens haar laatste top 10-notering in de Album Top 100. De carrière van Jackson loopt een flinke deuk op na haar Super Bowl-optreden met Justin Timberlake in 2004. Tijdens de show is haar rechter borst een fractie van een seconde zichtbaar. Het incident, ook wel Nipplegate genoemd, zorgt voor een enorme controverse, waardoor Jacksons videoclips niet meer op MTV gedraaid worden. Zowel het album Damita Jo als de daarvan afkomstige singles presenteren als gevolg daarvan ondermaats. De albums 20 Y.O. (2006) en Discipline (2008) brengen geen hits meer voort. Na zeven jaar verschijnt er weer een album, getiteld Unbreakable. Een Europese tournee staat gepland voor 2016, inclusief twee shows in de Ziggo Dome, maar die wordt volledig geschrapt vanwege Jacksons zwangerschap.

Nummers van Janet Jackson