Artiest

Train

  1. Artiestenchevron right
  2. Train
Sympathieke Amerikaanse band die een onverwachte hit in Nederland scoort met 'Drops Of Jupiter' (2001). De albums die volgen worden lang niet zo'n succes en in 2006 besluiten de heren een break te nemen. In de nadagen van 2009 begint Train aan een comeback, wat met 'Hey Soul Sister' (2010) lukt. De mannen brengen in januari 2012 de single 'Drive By' uit.

Het is 1994 wanneer twee mannen in San Francisco een band oprichten. Inderdaad: Train. Zanger en gitarist Rob Hotchkiss en gitarist Jim Stafford zoeken een bassist en drummer en vinden die in Charlie Colin en Scott Underwood. In 1997 staat de band in het voorprogramma van o.a. Barenaked Ladies en Counting Crows. Het titelloze debuutalbum verschijnt een jaar later.

Drops Of Jupiter

Drie jaar later duikt de band opnieuw de studio in en doet dat samen met Brendan O'Brien (van o.a. Pearl Jam en Stone Temple Pilots). Drops Of Jupiter is het resultaat. De gelijknamige single wordt een enorm succes. Train is een Intercity geworden. In januari 2002 krijgen de heren een Gouden plaat uitgereikt door 3FM DJ Cobus. Van Drops Of Jupiter zijn dan meer dan 40.000 exemplaren verkocht in Nederland. Ook krijgen de heren te horen dat ze maar liefst vijf keer genomineerd zijn voor een Grammy Award. 

Het leven na Drops Of Jupiter

Vervolgens brengt Train de single 'Something More' uit, maar dit wordt bij lange na niet het succes van de voorgaande single. Dat we in de jaren die daarop volgen in Nederland niet meer zoveel vernemen, betekent niet dat de heren stilzitten. De albums My Private Nation (2003) en For Me, It's You (2006) worden in de VS nog een aardig succes.

Wisseling van de wacht

Ondertussen heeft er bij de band een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Patrick Monahan verzorgt de zang, Scott Underwood drumt en Jimmy Stafford speelt gitaar, dat betekent dat Rob Hotchkiss, Charlie Colin, Brandon Bush en Johnny Colt als EX-Train-leden door het leven gaan.

Break

Na het album uit 2006 neemt de band een break. Even geen tours en opnamesessies meer voor de heren, maar quality time bij de familie. Zanger Pat Monahan brengt in 2007 nog een soloalbum uit, getiteld Last Of Seven.

Comeback

Na de pauze van dik drie jaar brengen de overgebleven drie leden in de nadagen van 2009 het album Save Me San Francisco uit. De eerste single van deze plaat, 'Hey Soul Sister', komt in de VS al in augustus van dat jaar uit. Nederland is pas begin 2010 aan de beurt. 'If It's Love' is de volgende single, deze flopt. 

Kerstsingle 

Eind 2010 brengt Train 'Shake Up Christmas' uit, een kerstsingle speciaal gemaakt voor een reclamecampagne van een bekend colamerk. Zanger Pat Monahan vertelt dat hij met dit liedje graag een glimlach wil toveren op de gezichten van mensen die last hebben van de economische crisis.

Drive By

De trein uit San Fransisco raast niet uit. De mannen brengen in januari 2012 een nieuwe single met de titel 'Drive By' uit. Deze vrolijke track is de eerste single van California 37 die in maart wereldwijd uitkomt.

Bulletproof Picasso

Train brengt na twee jaar radiostilte in 2014 weer nieuw werk uit in de vorm van single 'Angel In Blue Jeans'. Het nummer blijkt de leadsingle te zijn van het zevende studioalbum Bulletproof Picasso, dat in september dat jaar uitkomt.