Artiest

Gorillaz

  1. Artiestenchevron right
  2. Gorillaz
Gorillaz is een virtuele band, gecreëerd door de Britse muzikant Damon Albarn (vooral bekend als zanger van Blur) en striptekenaar Jamie Hewlett. Het getekende kwartet breekt in 2001 door met de single Clint Eastwood en staat bekend om spraakmakende videoclips.

Biografie

In de prille begintijd van de britpopband Blur woont Damon Albarn in een studentenhuis aan de rand van Londen. Een van de andere bewoners is Jamie Hewlett, een behoorlijk losgeslagen kunstacademiestudent. Albarn maakt heel wat huiselijke toestanden met Howlett mee na diens break-up met Justine Frischmann, de oprichtster van Suede en later zangeres van Elastica. De twee worden al gauw vrienden en leggen daarmee de basis voor hun toekomstige samenwerking. Het idee om een virtuele band op te richten, in lijn van soortgelijke acts als The Archies en The Wombles, ontstaat in 1998. Aanvankelijk heet het concept Gorilla, maar de naam wordt gewijzigd naar Gorillaz. De line-up bestaat uit de animatiefiguurtjes 2D (met stem van Albarn), Murdoc Niccals, Noodle en Russel Hobbs.

Clint Eastwood

Het titelloze debuutalbum wordt in maart 2001 uitgebracht en bevat vocale bijdragen van Tina Frantz (ex-Talking Heads), Del Tha Funky Homosapien, Ibrahim Ferrer (Buena Vista Social Club) en Miho Hatori. De productie ligt in handen van Dan The Automator. Het album wordt voorafgegaan door de single Clint Eastwood, in Nederland de grootste hit van Gorillaz. Het nummer valt op door de volledig geanimeerde videoclip. Fraaie animaties worden al snel een handelsmerk van Gorillaz. Ook de single 19/2000 is veelvuldig te zien op muziekzenders als MTV, TMF en The Box. Albarn en Hewlett gaan de uitdaging aan de virtuele band live te laten optreden. Het eerste concert van Gorillaz is op 22 maart 2001 in The Scala te Londen. Dezelfde show wordt in het voorjaar van 2002 opgevoerd in de VS.

Demon Days

Het debuutalbum wordt in 2002 in zijn volledigheid geremixt door Spacemonkeys, een samenwerkingsverband van dj Darren Galea, drummer Richie Stevens en Jamiroquai-gitarist Gavin Dodds. Het remixalbum krijgt de titel Laika Come Home. Het succes van Gorillaz zorgt wel voor vertraging van het volgende Blur-album, Think Tank, dat uiteindelijk pas in 2003 verschijnt. Daarna wordt er met producer Danger Mouse aan het tweede Gorilla-album Demon Days gewerkt. Die verschijnt in mei 2005 en levert de groep een nummer 1-hit in hun thuisland op met de single Feel Good Inc. De rap wordt verzorgd door De La Soul. De volgende single, Dare, met een prominente bijdrage van Happy Mondays-zanger Shaun Ryder, is nog een flinke hit in de Britse Top 40. De hits in Nederland blijven uit, al staan de videoclips wel weer hoog in de rotatie bij de muziekzenders.

Plastic Beach

Videoclips en beelden van optredens worden in 2006 verzameld op de dvd Phase Two: Slowboat To Hades, maar op een echt Gorillaz-album moeten de fans nog vijf jaar wachten. Met Plastic Beach worden in maart 2010 alle verwachtingen waargemaakt. De eerste single is Stylo, met bijdrages van Bobby Womack en Mos Def. Ook de singles On Melancholy Hill en Doncamatic zijn op de plaat te vinden. Leden van de fanclub krijgen op Eerste Kerstdag de kans om nóg een album van Gorillaz gratis te downloaden. Het betreft het album The Fall, dat Damon Albarn in oktober geheel op zijn iPad heeft opgenomen gedurende de Amerikaanse tournee van Gorillaz. Het album verschijnt in 2011 op cd en in 2019 op elpee.

Zeven magere jaren

In de tussentijd komt Damon Albarn om in de muzikale projecten. Zo verschijnt in 2015 voor het eerst in lange tijd een album van Blur, maar er verschijnen ook nog platen van Rocket Juice & The Moon en Africa Express, evenals het soundtrackalbum Songs From Wonder:land en de soloalbums Dr Dee en Everyday Robots. Geen wonder dat de Gorillaz-plaat Humanz tot 2017 op zich laat wachten. Het markeert een terugkeer in de top 10 van de Nederlandse albumlijst. De opvolger The Now Now levert Gorillaz een jaar later zelfs zijn hoogste notering ooit op in de Album Top 100, namelijk de vijfde plek. Voor het album Song Machine, Season One: Strange Timez uit 2020 vindt Albarn onder anderen Robert Smith (The Cure), Elton John, Beck en Peter Hook (New Order) bereid om mee te werken.