Artiest

Tom Browne

  1. Artiestenchevron right
  2. Tom Browne
Oorspronkelijk een jazztrompettist uit New York, maar met zijn oldskool floorfiller ‘Funkin’ For Jamaica’ uit 1980 onsterfelijk geworden op alle dansvloeren van de wereld.

Tom Browne geniet op jonge leeftijd een klassieke muziekopleiding. Aanvankelijk speelt hij piano, maar al snel switcht hij naar de trompet. De jazz intrigeert hem mateloos, maar langzaam maar zeker verschuift zijn werk naar de meer commerciële R&B.

(NY)

In 1972 brengt hij zijn eerst lp uit, gevolgd door enkele albums voor het R&B-label GRP. In 1980 verschijnt het nummer ‘Funkin’ For Jamaica (NY)’.

Eerbetoon

De Newyorkse initialen vallen later weg bij de titel, maar horen er wel degelijk achter. In plaats van naar het reggae-eiland verwijst de song naar een buurt in New York. Browne neemt het nummer op als eerbetoon aan de bewoners van die wijk.

Love Approach

Het nummer is afkomstig van het succesvolle album Love Approach. Behalve Browne zelf zijn op het nummer zangeres Toni Smith, bassist Marcus Miller, gitarist Bobby Brown, toetsenist Bernard Wright drummer Buddy Williams, percussionist Crusher Bennett en pianist Dave Grusin te horen.

Jaren negentig

Eind jaren 80, na enkele min of meer succesvolle albums zet Browne zijn muzikale activiteiten op een laag pitje. In de jaren negentig komt hij terug met het album Mo’ Jamaica Funk (1994) Another Shade of Browne (1996) en R 'N' Browne (1999).

Funkin' for Jamaica

In 2000 neemt Tom Browne voor een compilatie-album, samen met jazz-muzikant Bob Baldwin, opnieuw 'Funkin' For Jamaica' op.