Artiest

Charli XCX

  1. Artiestenchevron right
  2. Charli XCX
Charli XCX is een Britse zangeres en liedjesschrijver. Ze breekt door als gastvocalist op het door haar geschreven I Love It van het Zweedse duo Icona Pop. Daarna schrijft ze nog tientallen hitrefreintjes, waaronder die van de nummer 1-hit Señorita van Shawn Mendes en Camila Cabello.

Biografie

Charlotte Emma Aitchison wordt geboren op 2 augustus 1992. Onder de artiestennaam Charli XCX brengt ze op vijftienjarige leeftijd het debuutalbum 14 uit, met liedjes die ze een jaar eerder al heeft geschreven en opgenomen. Ze speelt alle instrumenten op de cd zelf in. In 2008 verschijnen er twee singles van dit album, !Franchesckaar! en de dubbele A-kant Emelline/Art Bitch. Er verschijnen in 2011 nog enkele singles en EP’s, maar ze bereikt pas internationale bekendheid wanneer ze te horen is op het refrein van de Icona Pop-hit I Love It, dat eind 2012 de Nederlandse hitlijsten bereikt.

Señorita

Het daaropvolgende jaar verschijnt haar album True Romance bij Asylum Records. De plaat is niet overal een doorslaand succes, maar blijkt een uitstekend visitekaartje van haar talent als songwriter. In de jaren daarna schrijft ze mee aan liedjes van Iggy Azalea, David Guetta, Rita Ora, James Blunt, Mø, Selena Gomez, Giorgio Moroder, Will.i.am, Blondie en Sigala. Op eigen kracht scoort ze een Amerikaanse top 10-hit met Boom Clap, afkomstig van haar tweede album Sucker uit 2014. Samen met enkele andere artiesten leent ze in 2019 haar stem aan een karakter in de animatiefilm Ugly Dolls. Datzelfde jaar is het mede door haar geschreven Señorita een wereldwijde hit.