Artiest

Michael Bublé

  1. Artiestenchevron right
  2. Michael Bublé

Michael Bublé is een Canadese zanger en acteur, die in 2003 doorbreekt met zijn Frank Sinatra-achtige swingnummers. Hij geldt als de meest succesvolle zanger van dit genre in de 21e Eeuw. Zijn album Christmas uit 2011 is een seizoensgebonden klassieker.

Biografie

Michael Steven Bublé wordt op 9 september 1975 geboren in Burnaby, British Columbia. Al op jonge leeftijd luistert hij veelvuldig naar de jazzmuziek van zijn grootvader Santaga, die hij als kind als zijn grootste vriend beschouwt. Crooners als Frank Sinatra, Bobby Darin, Dean Martin en Nat King Cole spreken de jonge Bublé bijzonder aan. Op negentienjarige leeftijd neemt hij al de EP First Dance op. Het zes tracks tellende schijfje wordt in juni 1995 in eigen beheer uitgebracht. Er volgen twee volledige albums in 2001 en 2002, respectievelijk BaBalu en Dream. Bublé neemt Dream aanvankelijk op als cadeautje voor zijn opa, maar wanneer bij zijn andere opa kanker geconstateerd wordt, schenkt hij de opbrengst van de cd aan een organisatie die onderzoek doet naar kanker.

Totally Bublé

Michael Bublé is in het jaar 2000 al op het witte doek te zien als karaokezanger in de film Duets, met Gwyneth Paltrow en Huey Lewis in de hoofdrol. Een jaar daarna vertolkt Bublé de rol van nachtclubzanger Van Martin in de komische film Totally Blonde. De soundtrack wordt in 2003 zonder toestemming van de zanger uitgebracht onder de titel Totally Bublé, als manier om een graantje mee te pikken van het recentelijk verworven succes van zijn titelloze eerste album voor Reprise Records. De plaat wordt geproduceerd door Humberto Gatica en David Foster. Het betekent de grote doorbraak voor Bublé, al staat het succes van de zanger niet op zichzelf. In 2001 brengt Robbie Williams namelijk al het bijzonder goed verkochte album Swing When You’re Winning uit en in diezelfde periode zijn ook de American Songbook-platen van Rod Stewart erg geliefd.

Call Me Irresponsible

De veel op de radio gedraaide single Feeling Good en Home zorgen ervoor dat de volgende Michael Bublé-cd It’s Time in april 2005 de tweede plek van de Album Top 100 bereikt. Hotel New York van Anouk staat op dat moment op nummer 1. In november staat hij in een uitverkochte HMH in Amsterdam en in mei 2006 weet hij zelfs Ahoy eigenhandig te vullen. Het door Bublé zelf geschreven liedje Everything is in het voorjaar van 2007 een top 5-hit in Nederland. De single is afkomstig van het album Call Me Irresponsible, dat maar liefst negen weken op nummer 1 staat in de verkooplijst. Wederom treedt hij dat najaar op in de Rotterdamse Ahoy. De toureditie van Call Me Irresponsible ligt rond dezelfde tijd in de winkels en bevat naast remixen van zijn hits Home, Everything en Lost ook drie kerstnummers.

Kerst-cd

De Canadese crooner vult in 2009 opnieuw een album met onmiskenbare evergreens, ditmaal onder de titel Crazy Love. De plaat komt in oktober op nummer 2 binnen in de Album Top 100 en blijft daar drie weken staan, achter de soundtrack van de Michael Jackson-documentaire This Is It. Het nieuwe nummer Haven’t Met You Yet is in de herfst een hit in Nederland. In navolging van enkele eerder opgenomen kerstliedjes maakt Bublé in 2011 een volledig album voor de feestdagen, simpelweg Christmas geheten. De cd is wereldwijd het bestverkochte kerstalbum van dat jaar en zijn vertolkingen van klassiekers die oorspronkelijk werden gezongen door artiesten als Bing Crosby en Burl Ives bereiken in diverse kalenderjaren de lijsten van meest gedraaide en gestreamde liedjes (zijn versie van It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas sinds 2011 zelfs jaarlijks). Christmas staat in vier verschillende jaren op de eerste plek van de Album Top 100: in 2011, 2012, 2014 en 2021.

Duetten

De zanger staat in april 2012 twee keer in Ahoy. De enige niet aan kerst gerelateerde single van Michael Buble die na 2011 nog de hitlijsten haalt, is It’s A Beautiful Day. Het is de eerste single van zijn album To Be Loved, dat in april 2013 op nummer 1 binnenkomt in de Album Top 100. Het album bevat tevens een duet met landgenoot Bryan Adams. In november wordt het album verpakt met als 2-cd-box met Bublé’s kerstplaat. Hij neemt geregeld duetten op, onder anderen met Robbie Williams, Gary Barlow, Idina Menzel, Van Morrison, Tony Bennett, Barbra Streisand, Diana Krall, Dolly Parton, Elvis Presley en Bing Crosby. Zijn eigen albums blijven ondertussen goed verkopen, zo ook Nobody But Me uit 2016 en Love uit 2018, die allebei weer in de Nederlandse top 10 staan.