Artiest

Roy Ayers

  1. Artiestenchevron right
  2. Roy Ayers
Roy Ayers (1940) is een Amerikaanse funk-, soul- en jazzvibrafonist. Toen hij nog maar vijf jaar oud was kreeg hij zijn eerste paar vibrafoonstokken van Lionel Hampton waarna hij begon met het bespelen van de vibrafoon. Roy Ayers wordt gezien als een van de grote, drijvende krachten achter de Acid Jazz.

Jazz

Wie als klein jongetje de stokken van Lionel Hampton in zijn handen gedrukt krijgt, moet bijna wel een wereldvermaard vibrafonist worden. Roy Ayers overkwam dat en deze bijzondere gebeurtenis werd het begin van een carrière die meer zou blijken te zijn dan alleen een loopbaan in de jazz.

De jaren '70

De fameuze jazzauteur en producent Leonard Feather ontdekte Ayers en produceerde zijn debuutalbum West Coast Vibes. Al snel vroeg fluitist Herbie Mann hem voor zijn band. Ondertussen bleef Ayers ook zijn eigen materiaal schrijven en halverwege de jaren 70 was hij een toonaangevend musicus in het fusiongenre. In Engeland, gesteund door de 'club scene', scoorde hij een aantal hits.

Uno Melodic

In de jaren 80 presenteert hij Uno Melodic, zijn eigen platenlabel. Ayers werkte vanaf de jaren negentig ook enkele malen samen met producers uit de housemuziek. ZO was hij te horen op het album Nuyorican Soul (1997) van Masters at Work. Later werkte hij ook enkele malen samen met Kerri Chandler en Dennis Ferrer. Inmiddels de 65 alweer gepasseerd houdt Ayers zich nog steeds bezig met het toeren en heeft hij in 2004 de cd Mahogany Vibe uitgebracht.