NPO Radio 2 Top 2000

Van Halens Panama gaat over een hoop, maar dus niet over het land Panama

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Van Halens Panama gaat over een hoop, maar dus niet over het land Panama

Panama van Van Halen gaat over het land in Centraal-Amerika. Zou je denken. Toch? Niets blijkt minder waar. Maar waar het dan wel over gaat? Dit is het verhaal achter het nummer.

In 1984 brengt Amerikaanse rockband Van Halen hun zesde album uit, 1984. Hierop vinden we klassiekers als Hot For Teacher en Jump, maar ook Panama: een nummer dat een onverwacht verhaal verschuilt.

Drugs, seks, snelle auto's

Begin jaren 80 doet zanger David Lee Roth een interview dat hem aan het denken zet. De interviewer in kwestie verwijt Roth ervan enkel nummers te schrijven over drugs, seks en snelle auto's. Niet lang erna valt het kwartje bij Roth dat dat verwijt niet klopt: hij schreef namelijk nooit eerder over snelle auto's. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Niet veel later staat Panama op papier.

Maar over welke auto het nummer dan uiteindelijk gaat? De een suggereert dat het over Roths eigen auto destijds gaat. "De bijnaam voor die blauwe Opel Kadett uit 1969 was 'Panama', omdat dat de meest zuidelijke plek was waar je nog steeds een corrupt goede tijd kon beleven", luidt een quote van Roth tijdens een programma op VH1/CMT. De ander oppert dat het over een raceauto genaamd 'Panama Express' gaat, die Roth ergens zag staan. Wat de zanger in een ander interview aangeeft, is dat hij het nummer schreef met een stripper in gedachten die hij persoonlijk kende, zonder dat hij dat zelf eigenlijk doorhad. De ware inspiratie achter het nummer blijft een mysterie, maar we kunnen in ieder geval wel concluderen dat het nummer verrassend genoeg allerminst met het land, de stad of het kanaal te maken heeft.

Vol pit

Tientallen jaren later, in 2015, staan de mannen bij de Billboard Awards. De samenstelling is iets veranderd: bassist Michael Anthony is 8 jaar hiervoor vervangen door Eddie van Halens zoon Wolfgang, die tot het uiteenvallen van de band in 2020, na het overlijden van Eddie, hun vaste bassist is. Ook David Lee Roth, die zich tussen 1985 en 2006 veelal focust op zijn solocarrière, is sinds 2006 weer terug.

Het nummer is misschien 31 jaar oud, maar de rockers staan vol pit op het podium. Al is het publiek niet helemaal hún publiek, laten de mannen zich niet tegenhouden. Eddie, David Lee en Alex spelen het nummer alsof ze allemaal weer even 25 zijn, de leeftijd van bandlid Wolfgang destijds. Ook een fantastische gitaarsolo van Eddie kan natuurlijk niet missen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Halen in de NPO Radio 2 Top 2000

Benieuwd naar de nummers van Van Halen in de lijst der lijsten? Check dan hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie