NPO Radio 2 Top 2000

Vijf dingen die je nog niet wist over Michael Jacksons Thriller

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf dingen die je nog niet wist over Michael Jacksons Thriller

Dit jaar bestaat de wereldberoemde videoclip voor Thriller 40 jaar, een minifilm die talloze aspirerend regisseurs inspireert en van videoclips een lucratieve business maakt. Michael Jacksons visuele spektakel ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je deze vijf feiten over
de muziekvideo al?

Uit eigen zak

Begin jaren 80 wil Michael Jackson grenzen verleggen door een filmische videoclip te maken voor Thriller. Samen met regisseur John Landis worden opnames gemaakt op filmlocaties in Los Angeles, inclusief zombie-achtergronddansers en uitgebreide make-up.

Het maken van Thriller is op dat moment de duurste muziekvideo ooit met een prijskaartje van maar liefst een half miljoen dollar. De platenmaatschappij weigert te betalen vanwege eerdere muziekvideo's. Maar Jackson is vastbesloten om de muziekvideo te maken en stelt voor het zelf te betalen. Uiteindelijk blijkt dit niet nodig te zijn, omdat Jackson en Landis besluiten om naast de muziekvideo ook een documentaire te maken. Ze verkopen de rechten van de documentaire aan zowel MTV als Showtime, waardoor ze in een klap alle kosten voor de videoclip kunnen dekken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stemacteur loopt miljoenen mis

De duivelse lach in het nummer komt van niemand minder dan horrorlegende Vincent Price. Zijn kenmerkende stemgeluid is weliswaar vaker te horen is in horrorfilms, maar zijn bekendheid bereikt dankzij Michael Jacksons Thriller nieuwe hoogten.

Price stemt ermee in om mee te werken aan het nummer na een verzoek van Michael Jackson, die groot fan is van zijn werk. En voor wat, hoort wat. Price krijgt de keuze om een percentage van de albumopbrengst te ontvangen of een vast bedrag van 20.000 dollar. Hij kiest voor de laatste optie aangezien hij al een succesvolle carrière heeft. Tijdens de Amerikaans talkshow Tonight Show wordt Price gevraagd of hij spijt heeft van deze keuze. Johnny Carson vertelt hem dat hij miljoenen had kunnen verdienen met royalty's vanwege het grote aantal verkochte exemplaren. Als Price al spijt heeft van zijn beslissing, weet hij dat goed te verbergen met zijn antwoord: "Dat weet ik maar al te goed."

Niet alles wat Price heeft opgenomen, is te horen in het nummer. Gelukkig is zijn werk niet volledig verloren gegaan. Luister hieronder naar de opname van Price en Jackson voor Thriller:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Thriller wordt recordhouder

Niet alleen de muziekvideo van Thriller is revolutionair, maar ook de verkoop ervan op videocassettes. In de 80’s heeft bijna elk huishouden een videorecorder en de markt voor videobanden is booming. Je kunt Thriller op vhs of betamax kopen, inclusief de documentaire. De timing van de release is overigens perfect, net voor Kerstmis. Het is een cadeau voor alle Jackson fans. En Thriller groeit dan ook uit tot de bestverkochte muziekvideo aller tijden volgens het Guinness World Records, met 9 miljoen verkochte exemplaren.

Bijna vernietigd

Tijdens het maken van Thriller is Michael Jackson een toegewijde Jehova's Getuige. Eerder had hij al kritiek ontvangen van de leiders van Jehova's Getuigen vanwege zijn nummer Billie Jean. Zijn moeder voorspelt dan dat de videoclip van Thriller ook niet goed zal vallen en waarschuwt de zanger dat hij het niet moet uitbrengen. Dit stelt de King Of Pop voor een dilemma: zwicht hij voor de eisen van de gemeenschap of brengt hij de controversiële videoclip toch uit?

Jackson wil de Jehova's Getuigen niet teleurstellen en krijgt na het filmen van de videoclip twijfels. De zanger twijfelt zo erg dat hij de videoclip wil vernietigen. Zijn advocaat, John Branca steekt hier een stokje voor. Hij stelt voor om een disclaimer toe te voegen aan het begin van de clip waarin wordt aangegeven dat Jackson geen geloof heeft in het occult. Dit stelt de zanger gerust en geeft hem het vertrouwen om de muziekvideo uit te brengen.

Eddie Murphy en Prince zagen de videoclip als eerste

Voordat de 14 minuten durende videoclip wordt verkocht en uitgezonden op MTV en Showtime, wordt deze vertoond aan een privépubliek in het Metro Crest Theatre in Los Angeles. De privévertoning vindt plaats op 14 november 1983 en de gastenlijst is indrukwekkend, met beroemdheden als Diana Ross, Warren Beatty, Prince en Eddie Murphy. Volgens regisseur John Landis, zoals verteld aan Vanity Fair gebeurt er iets unieks. "Thriller wordt luids gestart en 14 minuten later staat het publiek overeind, applaudisseert en roept: 'Nog eens! Nog eens!'" Landis voegt eraan toe: "Eddie Murphy schreeuwt zelfs: 'Laat dat verdomde ding nog eens zien!'" En dat is precies wat er gebeurt.

Michael Jackson in de NPO Radio 2 Top 2000

Michael Jackson staat 20 keer in de NPO Radio Top 2000, met Billie Jean op de hoogste notering van 134. Thriller staat als tweede op plek 185.

Ster advertentie
Ster advertentie