NPO Radio 2 Top 2000

Frank Boeijen schrijft Zwart Wit naar aanleiding van misdrijf

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Frank Boeijen schrijft Zwart Wit naar aanleiding van misdrijf

Nadat de vijftienjarige Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer in 1983 wordt neergestoken, inspireert dat Frank Boeijen om Zwart Wit te schrijven. Het wordt zijn grootste hit, maar brengt de zanger in potentieel gevaar.

Wat begint als een feestelijke avond in de hoofdstad, eindigt als een drama. Kerwin Duinmeijer gaat op zaterdagavond 20 augustus 1983 met twee pleegbroers en twee van hun vrienden de stad in om een verjaardag te vieren. Ze moeten eigenlijk om middernacht thuis zijn, maar nadat dat ze zich thuis hebben vertoond, gaan ze toch weer terug de stad in. Bij een snackbar in de Damstraat gaat het mis; Kerwin raakt verwikkeld in een woordenwisseling met twee skinheads, waarna hij door een derde skinhead, de dan zestienjarige Nico Bodemeijer, wordt neergestoken. Gewond vlucht Kerwin naar de Dam en vraagt een taxichauffeur om hem naar het ziekenhuis te brengen. De bestuurder weigert, want het is blijkbaar verboden gewonden per taxi te vervoeren. Een andere taxichauffeur weigert eveneens hem mee te nemen, maar verleent wel eerste hulp en belt een ambulance. Door het vele bloedverlies overlijdt Kerwin een paar uur later in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bedreigingen

In de media wordt in die tijd gesproken over een racistisch motief en het misdrijf wordt gezien als de eerste racistische moord sinds de Tweede Wereldoorlog. Toch acht de rechter dat niet bewezen. Ook Bodemeijer zelf ontkent dat tijdens de rechtszaak, ondanks zijn overduidelijke extreemrechtse sympathieën. Hij wordt in januari 1984 veroordeeld om behandeld te worden in een speciale inrichting.

Op dat moment is het nummer Zwart Wit van Frank Boeijen Groep volop op de radio te horen. Het lied waarin Kerwin Duinmeijer herdacht wordt, zal de grootste hit van Boeijen blijken. Het liedje komt ook de dader ten ore, die de zanger vervolgens probeert te bedreigen. "Hij riep op om Frank Boeijen de strot af te snijden", vertelt de Nijmeegse chansonnier in 2017 op NPO Radio 1. "Ik moest met beveiliging optreden." Bodemeijer komt in 1988 vervroegd vrij en wordt later lid van de omstreden politieke partij Centrum Democraten.

Arabisch

Het leek wel een thriller, zo omschrijft Boeijen de voorzorgsmaatregelen die werden getroffen. "Met politieagenten in burger spraken we af op een tankstation om van auto te wisselen. De hele mikmak. We hebben dat toen stilgehouden, maar het was uitermate vervelend." Wanneer hij het nummer Zwart Wit 25 jaar na de moord op Kerwin met een deels Arabische tekst vertolkt op de Dam, samen met Nits-zanger Henk Hofstede en de Tunesische zangeres Oulfa Rouached, wordt hij opnieuw geïntimideerd. "Je kunt tegenwoordig niks meer zeggen of je wordt bedreigd", zegt hij er een jaar later over in een interview met NU.nl. Hij laat zich ontvallen dat hij geen politieke statements meer durft te maken, maar komt daar later op terug. Hij ziet het als zijn taak als liedjesschrijver. "Dat moet natuurlijk ieder voor zich uitmaken, maar op een gegeven moment vind ik wel dat je je voor je eigen geweten uit moet spreken; ook al word je aan alle kanten bedreigd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Passion

De songtekst van Zwart Wit heeft 36 jaar na het verschijnen van de single niks aan impact ingeboet. Het liedje is sinds 2011 een vast onderdeel van The Passion en een bevlogen uitvoering van Berget Lewis komt voorbij in De Beste Zangers. Boeijen overweegt in het voorjaar van 2019 het nummer zelfs opnieuw uit te brengen met een tekst die beter aansluit bij deze tijd, zo zegt hij in gesprek met Özcan Akyol. "Het refrein, de moraal van het verhaal, blijft hetzelfde. Maar dan met nieuwe coupletten." Want, zo stelt de schrijver van de nederpopklassieker, het nummer is nog altijd pijnlijk actueel. "Ik had toen het gevoel dat ik dat nummer moest schrijven, zoals ik nu het gevoel heb dat ik het moet zingen", aldus Boeijen in het tijdschrift Margriet. "Ik durf niet te zeggen of het er in die dertig jaar beter op is geworden in Nederland, of in de rest van de wereld."

Je hoort Zwart Wit op 29 december tussen 12.00 en 13.00 uur tijdens de Top 2000

Volg de NPO Radio 2 Top 2000

De NPO Radio 2 Top 2000 luisteren we samen! Je volgt de lijst der lijsten van 25 t/m 31 december via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie