NPO Radio 2 Top 2000

Waarom Smack My Bitch Up zoveel stof deed opwaaien

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Waarom Smack My Bitch Up zoveel stof deed opwaaien

Met Smack My Bitch Up scoort de Engelse band The Prodigy in 1997 een enorme hit. Misschien komt dat wel door de enorme controverse die het nummer veroorzaakt: zowel de tekst als de videoclip komt onder vuur te liggen.

Smack My Bitch Up is de derde single van het album The Fat of the Land, de doorbraakplaat van The Prodigy uit 1997. Het refrein van de track, met de tekst "Change my pitch up, smack my bitch up" is een sample van Give The Drummer Some van hiphopformatie Ultramagnetic MC's.

Vrouwonvriendelijk

Die twee zinnen zorgen voor de nodige opschudding. De tekst wordt namelijk bestempeld als vrouwonvriendelijk. Daarom besluit de BBC alleen de instrumentale versie van Smack My Bitch Up te draaien en gebruiken ze als titel ‘Smack’, het woord dat in Engeland ironisch genoeg dan weer gebruikt wordt voor heroïne.

Het nummer schiet ook in het verkeerde keelgat bij de National Organization for Women (NOW). Zij beweren dat het nummer huiselijk geweld aanmoedigt. "Het nummer is aanstootgevend en vernederend richting vrouwen. Het is rotzooi", reageert Janice Rocco, voorzitter van de NOW in Los Angeles tegen MTV. “Het keurt geweld tegen vrouwen goed en dat hoeft niet afgeschilderd te worden als entertainment."

Quote

Het nummer is aanstootgevend en vernederend richting vrouwen. Het is rotzooi.

Janice Rocco, voorzitter van de National Organization for Woman in Los Angeles

Als reactie op alle commotie beweert The Prodigy dat mensen de tekst vooral niet te letterlijk moeten opvatten. “Het gaat over ergens intens mee bezig zijn”, weerlegt Prodigy-oprichter Liam Howlett in een interview. Al die kritiek levert de band veel media-aandacht op. Iets wat ze niet erg vinden, want Smack My Bitch Up wordt een van de grootste hits van dat jaar, en The Fat Of The Land vestigt in 1999 een Guinness World Record als het snelst verkopende Britse album.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Controversiële clip

Ook de bijbehorende videoclip veroorzaakt veel controverse. In de video, die vanuit de eerste persoon wordt gefilmd, volgen we iemand die alles doet wat illegaal is. De hoofdpersoon gaat naar de discotheek, drinkt, gebruikt drugs, vecht met andere bezoekers en gaat met een stripper aan de haal. Na dit alles is er nog een bezoekje aan de wc, waar de ingenomen middelen weer retour komen. Tot slot kijkt de hoofdpersoon in de spiegel en blijkt diegene, tegen alle verwachtingen in, een vrouw te zijn.

De clip wordt geregisseerd door de Zweedse regisseur Jonas Åkerlund, die later ook samenwerkt met acts als Madonna, Coldplay, Rammstein en Anouk. De filmmaker begrijpt de controverse rondom de video in eerste instantie niet zo: “Misschien komt het omdat we Zweeds zijn en anders zijn”, vertelt hij in 2010 tegen Metal Hammer. “We zagen de video en vonden het grappig. Voor ons was het als komedie.” Vandaag de dag snapt hij de commotie rondom de clip wel: “Nu ik in Amerika woon en een naakt persoon zie op TV denk ik al: Oh! Een naakt persoon!”

De videoclip, die zoals gezegd expliciete beelden bevat, is hier te bekijken.

Quote

We zagen de video en vonden het grappig. Voor ons was het als komedie.

Jonas Akerlund, regisseur van de videoclip van Smack My Bitch Up

Uit de schappen gehaald

Ook de Amerikaanse supermarktgigant Walmart verzet zich tegen Smack My Bitch Up. Zij halen de single uit de schappen omdat de tekst van het nummer in hun ogen aanstootgevend is voor bezoekers van de winkelketen. Ook retailer Kmart besluit in te grijpen. Zij verwijderen als reactie op Smack My Bitch Up alle 7.000 albums van The Fat of the Land van de planken.

Al die opschudding levert The Prodigy een bijzondere ‘prijs’ op. Het nummer wordt in 2010 door PRS for Music, een Britse organisatie voor muziekrechten, namelijk verkozen tot meest controversiële nummer ooit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Prodigy in de NPO Radio Top 2000

Smack My Bitch Up staat in 2020 op plek 917 in de NPO Radio 2 Top 2000. De Britse band staat ook nog met vier andere nummers in de lijst der lijsten.

Ster advertentie
Ster advertentie